HTSPT, HTSPT Rotterdam, Rotterdam, Delfshaven, Ap Halen, Indisch, AfhaalTrek in echt Indisch eten?! Verscholen in een van de mooiste panden in Oud Delfshaven, De Fabriek, vind je tussen de creatieve bureau’s een Indische toko. Wellicht de enige Nasi Rames afhaalhuiskamer van het land, Ap Halen. Gerund door Albert Kokosky Deforchaux, ofwel Ap.

Het verhaal van Ap is bijzonder. Het liefst was hij scenarioschrijver geworden, maar na een aantal omzwervingen belandde Ap in de horeca, waar hij onder andere bij Lux werkte. Tegelijkertijd groeide zijn ergernis over de onwetendheid van zijn medemens over de Indische geschiedenis. Door zijn afkomst en uiterlijk werd vaak de conclusie getrokken dat hij Indonesisch was, in plaats van Indo. Terwijl er wel degelijk een verschil is tussen een Indo en een Indonesiër. En hoe kan je mensen nou het beste iets bijbrengen over afkomst en cultuur? Inderdaad, met eten. Zo ontstond het idee om samen met zijn zus een Indisch tentje te beginnen. Tot het noodlot toesloeg en zijn zus plots overleed. Toch zette hij door en vond hij per toeval een perfecte ruimte in De Fabriek. En zo geschiedde, in 2012 werd Ap Halen geopend en sindsdien is het een succes onder liefhebbers van de Indische keuken. 

HTSPT, HTSPT Rotterdam, hotspot, Rotterdam, Delfshaven, Ap Halen, Afhaal, Indisch

Bij Ap Halen eet je wat de pot schaft, Nasi Rames. Dit gerecht bestaat uit een basis van rijst met diverse vlees- en vis- en groentegerechten. Favoriet zijn de rendang, sajur lodeh, tempeh en bumbu bali kip. Omdat Albert geen vriezer en magnetron in de toko wil hebben, gaat hij elke dag op pad om verse ingrediënten te halen. De kruiden zijn afkomstig van de Indische toko op de Kruiskade, de rijst komt van de Nieuwe Binnenweg en vis haalt hij om de hoek. Zo ben je elke keer weer verzekerd van een dagverse maaltijd, wel zo lekker! Als fan van de Indische keuken heb ik de meerderheid van de Rotterdamse toko’s en restaurants wel gezien. Maar het eten bij Ap Halen slaat alles, hier haal je echt Indisch eten. Hier worden de sterren van de Indische hemel gekookt. En dat het eten door iemand wordt bereid die tot een paar jaar terug niets met koken had, maakt het nog wonderbaarlijker.  

HTSPT, HTSPT Rotterdam, Rotterdam, Delfshaven, Ap Halen, Indisch, Afhaal HTSPT, HTSPT Rotterdam, Rotterdam, Delfshaven, Ap Halen, Indisch, Afhaal

Dat het idee leefde bij Ap om een Indo-informatie punt te creëren is terug te zien in het interieur van de toko. Het is als het ware een klein museum geworden waar ook zijn familie wordt geëerd. Zo staan er op het jaren 70 dressoir vele memorabilia van zijn familie; de bril van oma, foto van moeder en een beeld van vader. Het is daarom absoluut geen straf om even te wachten op je eten. Neem plaats op de bank en blader één van de vele boeken door. Zoals Albert’s eigen boek Mixtie, een bundel van verhalen uit eigen keuken. Met een beetje geluk is het niet al te druk en kan je van je maal genieten aan de gezellige eettafel. Vanaf volgend jaar is het ook mogelijk om plaats te nemen in de ruimte naast de toko. Maar tot die tijd plof ik net zo lekker neer op mijn eigen bank met een overheerlijke bak nasi rames. 

HTSPT, HTSPT Rotterdam, Rotterdam, Delfshaven, Ap Halen, Indisch, Afhaal HTSPT, HTSPT Rotterdam, Rotterdam, Delfshaven, Ap Halen, Indisch, Afhaal

Normaliter doe ik niet aan goede voornemens voor het nieuwe jaar. Maar aan één voornemen ga ik mij zeker houden, namelijk nog vaker genieten van de heerlijke Indische kookkunsten en verhalen van Ap. 

Adres: Mathenesserdijk 412
Openingstijden: dinsdag t/m zaterdag: 17.00 – 20.00

Website | Facebook

Deel bericht
Geschreven door