basQ Kitchen

In de Markthal is voor ieder wat wils. Maar er zijn ook dingen waarvan je nog niet wist dat je het wilde. BasQ kitchen is zo’n restaurant. Pas alsjeblieft op en noem het geen Spaans restaurant, want dan heb je chef achter je aan! Nee de naam verklapt het al een beetje: BasQ is een trots Baskisch restaurant!

Het interieur is absoluut niet klassiek Baskisch. Het strakke industriële interieur verraadt op deze manier weinig over de gerechten die je hier te eten kunt krijgen.  Het restaurant bestaat uit een twee verdiepingen. Op de bovenverdieping kan je ook nog op het balkon zitten en over de markthal uitkijken. Uiteraard kan je aan de zijde van de grote markt, bij goed weer, op het terras genieten van de zon.

basQ KitchenBinnen heeft het interieur een grove afwerking, waarbij beton en donker hout het meest aanwezig zijn. Het is bijzonder strak, maar toch niet ongezellig of kil. Boven komt dit vooral door gigantische hangplant(en) boven de trap, de houten balk met de lampen bij het raam en het kunstwerk met varens voorin de zaal. Beneden wordt de sfeer gemaakt door de lampen boven de afzettafel, de bar en de Spaanse producten in het rek dat de keuken van het restaurant scheidt.

basQ Kitchen

En waarom moet jij nu zo’n Baskisch gevoel krijgen? Het lukt je al heel je leven zonder, dus wat is er dan zo fijn aan? Dat is eigenlijk heel simpel, die Basken weten wat goed eten is! Er zijn maar weinig gebieden in de wereld waar zóveel Michelin sterrenrestaurants zó dicht bij elkaar zitten als in het Spaanse Baskenland. Nu hebben wij in Rotterdam het geluk dat alle koks in de keuken van BasQ uit Bilbao komen (of er een tijd hebben gewoond) en wat kunnen zij koken. Het is een van de zes keukens in Rotterdam die van Michelin de Bib Gourmand heeft gehad en dat maken ze naar mijn mening ook waar.

basQ Kitchen basQ Kitchen

De kleine gerechtjes die uit de keuken komen, zijn niet zoals andere tapas die je eet in Rotterdam. Het zijn stuk voor stuk kleine gerechtjes waar bijzonder veel aandacht aan besteed is. We beginnen met een zalmtartaar met piparaksaus. De regen van gerechtjes die daarna volgt was een en al verwennerij. Deze stortvloed bestond uit gegrilde tonijn, bacalao (gepekelde kabeljauw), gestoofde runderwang met schuimige aardappelpuree, sarteneko, gebakken ossenhaas en als afsluiter kregen we een heerlijke brownie met een lekker glaasje Pedro Ximénez.

In het bijzonder wil ik hier even de sarteneko aanhalen, want dit is de chef’s special en een heerlijk gerechtje. Een 63 graden ei, paprika, gekonfijte aardappel en een schuim van spek. De bedoeling is dat je dit alles even door elkaar roert en dan geniet. Dit is zo’n gerechtje dat eigenlijk ieder restaurant gewoon op de kaart zou moeten zetten, want hier wordt werkelijk iedereen gelukkig van!

basQ Kitchen basQ Kitchen

Alle gerechtjes zijn dus aan te raden, maar het is ook bijzonder ontspannend om beneden aan de bar te hangen met een bordje Cecina (runderham) en de o zo simpele, maar net zo lekkere pan con tomate en een glaasje wijn of een biertje. Een beetje kijken naar de toeristen in de Markthal en het Spaanse vakantiegevoel overspoelt je langzaam!

Adres: Grote Markt 188
Openingstijden: Maandag t/m zaterdag : 10:00 – 23:00 | zondag : 12:00 – 23:00

Website | Instagram | Facebook 

Deel bericht
Geschreven door