Boijmans Van Beuningen: Gek van Surrealisme

Hotspot Rotterdam | Gek van surrealisme

Surrealisme, één van mijn favoriete kunstbewegingen ever. Helemaal leuk dus dat het Boijmans Van Beuningen daarom tot en met 28 mei in de tentoonstelling Gek van Surrealisme een ongeëvenaard overzicht van deze roemruchte beweging toont.

Salvador Dalí, Max Ernst, René Magritte en Joan Miró: voor velen vast geen onbekende namen. Denk je aan surrealisme, dan denk je aan deze kunstenaars. De tentoonstelling Gek van Surrealisme brengt pak ‘m beet 200 werken en 150 archiefstukken van hen samen, afkomstig uit vier voortreffelijke Europese privécollecties. Niet alleen de passie en persoonlijke drijfveren van deze kunstverzamelaars worden getoond, ook de gekte, het irrationele en het wonderbaarlijke waar surrealisten naar op zoek zijn komt duidelijk terug. Je aanschouwt hier, naast veel onbekend werk, ook een aantal zeer bekende kunstobjecten, waaronder de White Aphrodisiac Telephone en Mae West Lips Sofa van Dalí en La maison de verre en La reproduction interdite van Magritte.

Hotspot Rotterdam | Gek van surrealisme

Gek van Surrealisme is onderverdeeld in vijf verschillende segmenten. Vier hiervan staan in het teken van de eerder genoemde privécollecties van kunstverzamelaars Roland Penrose (1900-1984), Edward James (1907-1984), Gabrielle Keiller (1908-1996) en Ulla en Heiner Pietzsch. Dit verzameling van dit laatste koppel is nog volop in ontwikkeling, maar de nadruk ligt ook hierin sinds de jaren ’70 voornamelijk op surrealisme. Het vijfde segment, welke je vindt in de elipsvormige middenruimte van het museum, gaat daarnaast in op acht belangrijke surrealistische thema’s.

Hotspot Rotterdam | Gek van surrealismeHotspot Rotterdam | Gek van surrealisme

Hoewel de ordening per kunstverzamelaar een goede keuze is, is zeker het vijfde segment hier favoriet. Hier laten ze de herkomst los, maar richten ze zich op de onderlinge samenhang van de werken. Wat deze thema’s zijn? Toeval, automatisme, de ongewoon alledaagse realiteit van Magritte, de poëzie van Delvaux, fabelachtige vrouwen, de onheilspellende landschappen van Ernst, begeerlijke objecten en de paranoia van Dalí. In deze ruimte komt het duidelijkst naar voren wat surrealisme precies is.

Bij het surrealisme is de visuele verbeeldingskracht losgemaakt van het verstand van de logica, waardoor het onderbewustzijn in staat is onthullende, suggestieve voorstellingen te scheppen.

Naast dit fantastische overzicht van surrealisme uit de vroege jaren, zijn er ook tentoonstellingen te zien van hedendaagse kunstenaars: Paul van Eerden, Melanie Smith en Rhonda Zwillinger zijn allen geïnspireerd door of gerelateerd aan surrealistische kunstenaars.

Hotspot Rotterdam | Gek van surrealisme

Nadat je je ogen hebt uitgekeken, is het geen straf om in het restaurant van het museum een hapje te eten. Het Paviljoen, zoals het heet, serveert salades, soep en sandwiches bereid met producten van veelal Rotterdamse leveranciers. Zo komen de taartjes van Urban Bakery, het vlees van biologische slagerij De Groene Weg en vis van Schmidt Zeevis. En sla ook het winkeltje niet over, om een leuk surrealistisch aandenken mee naar huis te nemen (wij hebben een prachtig informatief boek over de tentoonstelling!).

Hotspot Rotterdam | Gek van surrealisme

Gek van Surrealisme was als internationale reizende voorstelling wereldwijd al in meerdere musea te zien, maar heeft ons Boijmans Van Beuningen als eindpunt. De laatste kans om het te zien dus!

Adres: Museumpark 18-20
Openingstijden: Dinsdag t/m zondag: 11.00 – 17.00 uur.

Website | Instagram | Facebook

Deel bericht
Geschreven door