Boijmans Van Beuningen: De collectie als tijdmachine

Hotspot Rotterdam | Boijmans Van Beuningen | De collectie als tijdmachine
Museum Boijmans Van Beuningen staat op de wishlist van iedere cultuurliefhebber en wordt niet voor niets door de Lonely Planet aangeraden als “top choice museum” en een van “Europe’s finest museums”. Boijmans is een historisch icoon van onze stad. De vaste collectie is deze zomer onder de naam De collectie als tijdmachine in een nieuw jasje gestoken. Reden voor ons om het museum een nieuw bezoek te brengen!
 
Dat De collectie als tijdmachine niet chronologisch, maar – what’s in a name – als tijdmachine is ingedeeld, wordt je meteen duidelijk bij binnenkomst in het trappenhuis. We worden omringd door muren die van grond tot plafond zijn gevuld met schilderijen uit alle denkbare stromingen, van Picasso tot Steen. Een voorbode voor de rest van je museumbezoek!
Hotspot Rotterdam | Boijmans Van Beuningen | De collectie als tijdmachine
In de nieuwe opstelling zijn de werken namelijk ingedeeld in acht tijdsblokken, waar je als bezoeker in niet-chronologische volgorde doorheen loopt! De oude kunst is in een paar grote perioden samengevat. Waar in de oude opstelling de nadruk lag op oude kunst, brengt de nieuwe opstelling juist de kunst van na 1945 onder de aandacht, zoals pop art en surrealisme. De modernere kunststromingen hebben ook onze voorkeur, dus in het vernieuwde Boijmans worden we nu op onze wenken bediend!
 
Ieder blok heeft zijn eigen inrichting en – voor het Boijmans ontworpen – kleur. Zo zijn de zalen met de oudere kunst in donkerdere kleuren geverfd en hangen de moderne werken speels en op verschillende hoogtes aan de muur. In ieder blok vind je ook tijdelijke zaaltjes met het werk van een  minder bekende kunstenaar uit die periode, zoals een zaaltje met de naoorlogse dierenportretten van de Rotterdammer Kees Timmer.
Hotspot Rotterdam | Boijmans Van Beuningen | De collectie als tijdmachine
Hotspot Rotterdam | Boijmans Van Beuningen | De collectie als tijdmachine
Deze nieuwe opstelling is het werk van gastconservator Carel Blotkamp, voormalig hoogleraar moderne kunst. Blotkamp selecteerde uit de 140.000 werken tellende collectie van het museum ongeveer 500 kunstwerken van bekende en minder bekende kunstenaars. Ruim de helft daarvan komt uit het depot en heb je dus nog niet eerder in de vaste tentoonstelling kunnen bewonderen!
 
Blotkamp wil ‘slow watching’ bevorderen. Een museumbezoeker kijkt gemiddeld 8 seconden naar een kunstwerk en dat moet in het Boijmans 10 tot 15 seconden worden. Om die reden springen we tijdens ons bezoek steeds door de tijd. Zo beginnen we in het tijdsblok ‘1300 tot 1600’ met direct daarna kunst uit de naoorlogse periode en volgt na de kunst uit 1600 weer de jaren vijftig. Gastconservator Blotkamp wil ons op deze manier prikkelen, wakker schudden en fris houden. Toegegeven, het was moeilijk om je aandacht tijdens deze reis door de kunstgeschiedenis er niet bij te houden, maar we kunnen ons voorstellen dat een bezoeker ook wat moeite kan hebben om de tijdsprongen bij te houden.
Hotspot Rotterdam | Boijmans Van Beuningen | De collectie als tijdmachine
De nieuwe opstelling is inmiddels te bezoeken met een audiotour. Ook op dit punt geen conventionele keuzes! Dus nee, geen keurige beschrijving van de werken, maar gezellig gekeuvel van Blotkamp en Boijmans-conservator Friso Lammertse over kunststromingen en hun historische achtergrond, aangevuld met anekdotes over bekende kunstenaars. De twee zijn hierbij ook heerlijk eerlijk. Zo geeft Lammertse, expert in oude kunst, bij een werk van de Japanse On Kawara (een grijs vlak met daarop slechts een datum in het wit) toe: “Ik begrijp dit gewoon niet. Het raakt me niet.”
Hotspot Rotterdam | Boijmans Van Beuningen | De collectie als tijdmachine
Wat ons betreft had onze gidsen vaker mogen inzoomen op de bekende topwerken van de collectie. Toen Blotkamp en Lammertse dat bijvoorbeeld deden bij Rembrandt’s schilderij van zijn zoon Titus en met ons alle penseelstreken en details langs gingen, werden wij echt het werk ingezogen. Niet dat de bezoeker overigens achtergrondinformatie tekort komt. Vrijwel ieder werk is voorzien van een vlot en leuk geschreven onderschrift dat informatief en zeker het lezen waard is.
 
De audiotour heeft ook leuke hippe functionaliteiten! Zo kan je de tour met meerdere personen samen beluisteren door op je kastje aan te geven dat je de audiokeuzes van een ander volgt. In Boijmans hoef je je dus niet eenzaam op te sluiten in je koptelefoon, maar kan je ook gezellig samen door het museum mét een audiotour!
Hotspot Rotterdam | Boijmans Van Beuningen | De collectie als tijdmachineHotspot Rotterdam | Boijmans Van Beuningen | De collectie als tijdmachine
Naast de vaste collectie heeft Boijmans regelmatig tijdelijke tentoonstellingen van eigen of geleend werk. Zo zijn etsen van Rembrandt uit de eigen collectie in het museum te zien van 9 september 2017 t/m 14 januari 2018 en een overzichtstentoonstelling van de kunstenaar Tal R van 14 oktober 2017 t/m 14 januari 2018.
 
Nog een laatste tip van de redactie: vergeet in het Boijmans vooral je jas niet op te hangen. De unieke garderobe is een kunstwerk en beleving op zich!
 
Adres: Museumpark 18-20
Openingstijden: Dinsdag t/m zondag 11:00 – 17.00
 
 
Deel bericht
Geschreven door