Buiten Nieuwe Binnenweg

De duurzame, biologische en diervriendelijke trend van de afgelopen jaren is ook in Rotterdam flink doorgeschemerd. Er komen steeds meer nieuwe biologische restaurantjes, winkels en supermarkten. Maar wie denkt dat alleen gloednieuwe plekjes hotspotwaardig kunnen zijn, heeft het mis. Het bewijs: Buiten deli & lunch. Al sinds 2009 houdt deze biologische spot zich staande tussen al het groene geweld.

Buiten is gelegen op de Nieuwe Binnenweg. Je weet wel, die leuke (maar drukke) straat vol hippe boetiekjes, trendy restaurantjes en fijne cafeetjes. Het groentekraampje op de stoep en de woorden die op het etalageraam zijn te lezen verraden het eigenlijk al: Buiten is uniek in zijn soort. Het combineert een lunchroom met een traiteur, delicatessenwinkel en een mini-supermarkt. Hoe handig is dat?

Wie hier een stap over de drempel zet, ervaart direct een gevoel van thuiskomen. Mensen lopen in en uit, er worden kookboeken doorgebladerd en in de keuken worden pasteitjes gebakken. De winkel oogt gezellig en lekker ongedwongen. Oud hout heeft in de inrichting nieuw leven gekregen, en achter de glazen toonbank liggen diverse verse producten klaar om verwerkt te worden. Ook vind je in de winkel een groot assortiment aan delicatessen en andere hebbedingen voor kookgekke thuiskoks. Hierover later meer. Eerst maar eens kijken of we wat lekkers te eten kunnen scoren.

Buiten Nieuwe Binnenweg Delicatessen

En of dat kan. Gelukkig zijn eigenaar Erik en zijn team aanwezig om ons door het aanbod heen te leiden. Vol enthousiasme vertelden zij ons waar je bij Buiten zoal uit kunt kiezen. Vanaf 10 uur kun je ontbijten met landbrood, jam, kaas, eieren, vers fruit, yoghurt en granola. Voor de lunch zijn er belegde boterhammen, soepen, huisgemaakte quiches en een saladebar waar je zelf je salade kunt scheppen. Lekker! Om te beginnen de boterhammen. De basis hiervan is het heerlijke brood van Menno. Hoewel dit brood zelfs zonder beleg heerlijk is, smaakt het met een goede topping natuurlijk nog net iets beter. Er zijn veel vegetarische opties: allerlei soorten binnen- en buitenlandse kazen, zelfgemaakte eiersalade, hummus, en zelfs een no-tuna salade (ja echt!), die gemaakt wordt met Visvrije Tonyn van de Vegetarische Slager. Voor degenen die echt geen afstand willen doen van hun geliefde plakje worst; dat is er ook. Ossenworst, chorizo, salami (De Lindenhoff) paté, rillette (Firma Bijten) of een lekkere droge worst (Brandt&Levie). Stuk voor stuk vleeswaren met een goed verhaal. Dat eet toch net even lekkerder. De soepen, quiches en salades zijn iedere keer verschillend, maar altijd vers en huisgemaakt. De taart overigens ook. Iedere dag vers gebakken door Taart Van Ruth en vanzelfsprekend ook bereid met biologische ingrediënten. 

Buiten Nieuwe Binnenweg Toonbank

Als je een keuze hebt kunnen maken uit het aanbod volgen er twee mogelijkheden; meenemen of direct opeten. Binnen zijn er een aantal zitplaatsen aanwezig. Maar Buiten heeft voor degenen die het echte Buitengevoel willen ervaren een onwijs leuke stadstuin! Ondanks dat de zon het liet afweten, wilden wij per se dáár onze lunch nuttigen. Op dit idyllische plekje ben je omringd door bloeiende planten en kun je luisteren naar het geluid van fluitende vogeltjes. Als je hier zit vergeet je bijna dat je middenin de stad bent. We genoten er van speltbrood, gegrilde groenten, zoete aardappelsoep (met rode curry & kokos), een zachtgekookt eitje en een goedgevulde salade met gort & verse doperwten. En om gewoon lekker te proeven: tapenade van tomaat, Belgische geitenkaas en pittige knoflooksalami.

Buiten Nieuwe Binnenweg Eten

Voldaan liepen we terug naar binnen om even uitgebreid te kijken bij de delicatessen die Buiten verkoopt. Olijfoliën uit de tap, azijn, confituur, granola, honing, wijn, sappen, pasta, chocolade en nog veel meer. Het grootste deel is van Rotterdamse komaf. Zoals de inmiddels populaire Zeemansboter pindakaas, DIY-likeurtjes van Pineut en het bier van de Kaapse Brouwers. Wellicht nog iets minder bekend zijn de bieren van de Eurotrash Brewery en de bijzondere smaakmakers van Manenwolf’s Rokerij & Foodlab. Als je op zoek bent naar een origineel cadeau is het zeker de moeite waard om bij Buiten een cadeaupakket samen te stellen. Verpakt in een doosje met stro (3 euro extra) maak je er natuurlijk helemaal iets bijzonders van!

Buiten Nieuwe Binnenweg Stadstuin

Gewapend met een worst van Brandt&Levie en een biertje voor het thuisfront verlaten wij deze hotspot. Ja, wij durven met zekerheid te zeggen dat Buiten, mede dankzij de heerlijke tuin, het best bewaarde geheim van de Nieuwe Binnenweg is! Dus ben je op zoek naar een lekkere lunch of een cadeau voor iemand die alles al heeft? Of wil je gewoon even ontsnappen aan de drukte van de stad? Dan moet je naar Buiten!

Adres: Nieuwe Binnenweg 100
Openingstijden: dinsdag – vrijdag: 10.00 – 19.00 uur | zaterdag: 10.00 – 18.00 uur

Website | Instagram | Facebook | Twitter

Deel bericht
Geschreven door