Wooning

De kans is groot dat de Hoogstraat als belangrijkste winkelstraat van Rotterdam je volledig is ontgaan. Het bombardement in 1940 maakte in één klap een eind aan deze toentertijd bruisende plek. Vandaag de dag is het een straat met twee gezichten. Een beetje schatzoeken in het Hoogkwartier levert al snel geweldige ontdekkingen op. Een van deze schatten is de winkel van Charlotte Wooning.

Toen Charlotte zo’n 15 jaar geleden afstudeerde aan de modeopleiding van de Willem de Kooning Academie wilde ze eigenlijk niets liever dan meteen aan de slag. Werk vinden in de branche lukte haar destijds niet. Goddank achteraf. In de ontstane vrije tijd uitte haar aangeboren creativiteit zich namelijk steeds vaker in het ontwerpen van accessoires en sieraden. Het waren deze creaties die aan de basis stonden van Charlotte Wooning: de gelijknamige sieradenlijn die ze vier jaar later lanceerde en vanaf het allereerste moment volledig met de hand wordt vervaardigd in Rotterdam. En ondanks dat het merk inmiddels grote naamsbekendheid geniet, is de winkel en het aansluitende atelier nog steeds de plek waar het allemaal gebeurt.  

Charlotte Wooning

Voordat het bedrijf van Charlotte echt serieuze vormen begon aan te nemen, smeedde ze al haar sterling zilveren en verguld sterling zilveren sieraden nog eigenhandig in de winkel. Allesbehalve ‘klein’ is Charlotte nu. Haar sieraden zijn – naast de webshop en de fysieke winkel – ook in diverse (Rotterdamse) winkels te koop én kun je haar ook nog eens benaderen voor een sieraad op maat. De werkzaamheden zijn hierdoor verplaatst naar het aansluitende atelier (dat zich op 50 meter afstand van de winkel bevindt) en heeft ze haar werk deels uit handen gegeven. Wel is Charlotte nauw betrokken bij de werkzaamheden van haar team, dat bestaat uit een aantal edelsmeden die op een gepassioneerde wijze werken volgens het handschrift van Charlotte Wooning. 

charlotteDit handschrift wordt gevormd door organische vormen en een delicate, verfijnde uitstraling wat bovendien zorgt voor een onmisbare herkenning van haar werk. Alle zilversieraden zijn in harmonie met elkaar, waardoor ieder kettinkje, armbandje of ringetje uit de winkel of webshop moeiteloos gecombineerd kan worden met sieraden uit eerdere collecties. Dit maakt haar sieraden exclusief en toch toegankelijk. En dat de ringen van Charlotte Wooning zich ook uitermate goed lenen om de liefde mee te bekronen, blijkt wel uit het aantal stelletjes dat haar winkel op afspraak bezoekt.

Wooningwooning sieraden

Toegegeven: als groot fan van haar sieraden was ik best een beetje nerveus voor een ontmoeting met dé Charlotte Wooning. Maar een stap over de drempel van de winkel was genoeg om mijn zenuwen als sneeuw voor de zon te laten verdwijnen. Uit de gastvrijheid en haar nuchtere, Rotterdamse karakter bleek: Charlotte is ook maar gewoon een mens. Een mens met 14-karaats gouden handjes en die niet lult, maar poetst. Met zilverdoeken, dat dan wel.

Website | Instagram | Facebook 

Deel bericht
Geschreven door