De Marathon | de musical

Hotspot Rotterdam | De Marathon

Liep jij naar de bioscoop te lopen te rennen toen De Marathon op het grote doek verscheen in 2012? Dé film die zich afspeelt in ónze stad. Het humoristische verhaal waarbij ook zeker het genre drama niet misstaat. Nou, goed nieuws; Rotterdam heeft nu niet alleen een eigen film, maar ook een eigen musical. Wij waren bij de première waar we werden verwacht in onze ‘campingsmoking’ a.k.a. trainingspak. Hoe fouter, hoe beter. 

Waar je galajurken en nette pakken verwacht, was nu de paarse (ja, paarse) loper dus gevuld met BN’ers in hun trainingskloffie met witte sportsokken en slippers. Binnen liepen ‘minder sportief uitziende’ mannen in hun geelpaarse outfit op loopbanden en bezoekers droegen een startnummer met hun naam. Aan de aankleding was zorg besteed! Maar daar stopte het thema niet. Gasten konden naast de bekende drankjes tevens een halve liter Schultenbräu achterover tikken en ook het eten was in stijl: moorkoppen en puntzakken patat. No-nonsense. Rotterdams.

Hotspot Rotterdam | De MarathonHotspot Rotterdam | De Marathon

Wie de film heeft gezien, staat niet voor verrassingen. Maar een theater geeft toch altijd wel een heel andere dimensie aan een verhaal. De acteurs (John Buijsman, Michiel Nooter, Kees Boot, Dennis Willekens en Gürkan Kücüksentürk, ..) waren in zeer goede vorm; je twijfelt geen moment aan de geloofwaardigheid van de karakters. Ze zijn zo, dat kan niet anders. Thomas Acda schreef de nummers, en daar maakt de musical (natuurlijk) het verschil met de versie in de filmzalen. Passende teksten op de juiste manier gebracht. Zou Thomas naar zichzelf hebben gekeken toen hij “Mijn lichaam is een tempel, het ligt alleen even in puin” schreef? Sorry. Ook het decor is zeer doordacht ontworpen en toegepast in de scènes. Bij ‘het lopen van de marathon’ gaan ze creatief om met dranghekken waardoor er binnen 2 seconden een ander deel van de route wordt uitgebeeld. De band is ook niet weggemoffeld, maar speelt onder De Hef en is daarmee een vast onderdeel van het decor.

Hotspot Rotterdam | De Marathon

De sfeer was uitstekend, mede dankzij het publiek dat enthousiast klapte en geregeld in lachen uitbarstte. Zeker de tweede helft, toen een groot deel van het publiek al wat halve liters had genuttigd en zelfs had meegenomen naar de zaal. Zit je dan, met je Adidas slippers, witten sokken, trainingspak, een zweetband om je hoofd en een blik Schultenbräu aan je lippen, te kijken naar zingende ‘dikke en lelijke’ garagemonteurs. Een bijzonder tafereel. Zeker gezien het plot uiterst serieus is.

Hotspot Rotterdam | De MarathonHotspot Rotterdam | De MarathonHotspot Rotterdam | De Marathon

Het feest dat volgde was niet anders. Hoewel, dat serieuze was ver te zoeken. Als je zelfs Ivo Opstelten in de meest ‘comfi’ kleding ziet lopen, dan houdt het gewoon op. Dan kan je vredig doodgaan. Wij zijn zelfs nog naar het vervolg van het feestje gegaan, in De Garage onderin het Luxor. Het is laat geworden. En hoewel de première al geweest is, stellen we voor dat jij er ook een hele avond van maakt wanneer je gaat. En houd je aan het thema!

Adres: Nieuwe Luxor Theater | Posthumalaan 1
Speeldata Rotterdam:
 verschillende speeldagen t/m 24 juni 2017

Deel bericht
Geschreven door