hotspot Rotterdam DertienVorige maand werd HTSPT uitgenodigd bij Dertien, gevestigd aan de Schiedamse Vest in het gezellige Witte de Withkwartier. Afgelopen zomer hadden we in het zonnetje op het terras al eens genoten van Fentimans-drankjes en toen we even binnenkeken dachten we: “Hier moeten we zeker eens terugkomen!”. Het interieur van Dertien is zó mooi: netjes opgedekte tafels en stoelen die zo lekker zitten, wij waren fan op het eerste gezicht!

hotspot Rotterdam Dertien

Toen we dit keer binnenkwamen en een plekje hadden uitgezocht in het restaurant, werd er direct een fles kraanwater op ons tafeltje gezet. Ik vind dit zo’n goede service! Lekker om naast een wijntje of ander drankje tussendoor ook water te kunnen drinken en goed dat dit gewoon beschikbaar is zonder dat je er naar hoeft te vragen. Na het bestuderen van de drankenkaart bestelden Kirsten en ik beide de huisgemaakte ice tea. De ice tea had een frisse smaak, anders dan anders!

We waren druk bezig met het maken van foto’s toen de serveerster naar ons toe kwam om te vragen of we al een keuze hadden gemaakt. Eh oeps, nee nog niet! Waar was de kaart? Bij Dertien hangt de menukaart aan de muur: een grote letterbak van wel acht meter hoog! We liepen even terug naar beneden om een gerecht uit te kiezen. Het is handig om met je telefoon een foto te maken van het bord, zodat je het menu aan tafel nog eens op je gemak kunt doornemen en niet steeds hoeft terug te lopen naar beneden.

hotspot Rotterdam Dertien

Kirsten bestelde als voorgerecht een gazpacho van paprika en tomaat, op smaak gebracht met kerrie olie en komboucha met daarbij gerookte geitenkwark uit de oven en wat krokante venkelchips. Ik bestelde ‘tomaat en komkommer’. Waarschijnlijk verwacht je, net als ik, bij het horen van tomaat en komkommer een salade met deze producten erin, maar Dertien zou Dertien niet zijn als zij dit niet op een speciale manier zouden bereiden. De komkommer was geroosterd en gegarneerd met een mousse van gerookte tomaat! Een mousse van tomaten – ik had er nog nooit van gehoord – zorgt voor een hele aparte smaaksensatie. Ook zie je op de foto bij dit gerecht een gazpacho van komkommer en een schijfje komkommerchips!

hotspot Rotterdam Dertien

Als hoofdgerecht bestelden we de vegetarische parelcouscous met geroosterde aubergine uit de houtoven en een mayonaise van pistache met limoen en koriander. De couscous is aangemaakt met een jus van paprika en harissa. Kirsten bestelde als bijgerechtje een (hele grote) salade en ik nam er een maiskolf bij. En tot slot, het dessert natuurlijk! Ik koos een sorbet van rabarber en aardbei. Heerlijk: verse aardbeien gemarineerd in verveine, olijfolie, honing en een beetje peper en zout, een bolletje rabarberijs en ook nog een klein cakeje, ingespoten met rabarberalcohol en schuim van frisse aardbeienkomboucha. Kirsten nam het kaasplakje met diverse biologische kazen, afkomstig van kaasboerderij de Booij uit Streefkerk.

hotspot Rotterdam Dertien

Dertien werkt met producten afkomstig van lokale boeren en telers. Alles is zo vers als het maar kan en dat proef je. De meeste ingrediënten die je op het menu ziet staan heb je vast al vaker gegeten, maar Dertien geeft overal een eigen draai aan. Het is dus een verrassing om te zien wat je op je bord krijgt.

Adres: Schiedamse Vest 30
Openingstijden: Maandag, woensdag – vrijdag: 15.00 – 24.00 | Zaterdag + zondag: 13.00 – 24.00

Website | Instagram | Facebook | Twitter

 

Deel bericht
Geschreven door