fjord fruits

Alvorens het een aanzienlijke trend werd, waren er al belangstellende voor ‘puur’ en ‘echt’ eten. Tijdens een reis door Noorwegen raakte Jack Cheng betoverd door de prachtige natuur en de vele fjorden die dit land rijk is. Het idee om een restaurant te openen waarbij pure smaken en regionale producten centraal staan begon gedurende deze reis steeds meer vorm te krijgen. Een tijdje later was het moment daar: Fjord Eat & Drink werd geopend. Wij gingen langs bij één van de meest trendsettende restaurants in Rotterdam.

De Wijnhaven is aan het opbloeien. In dit stukje Rotterdam strijken steeds meer leuke restaurants en bars neer. Naast oog voor trends op het gebied van eten, wist Fjord zich blijkbaar ook als één van de eerste te vestigen in het, nu zeer dynamische, Maritiem District. Vlakbij ‘De Verwoeste Stad’ van Zadkine, op plein 1940, is ook het terras van Fjord uitgestald. Ruim opgezet met houten loungebanken, fijne tafels en stoelen en twee grote parasols. Maar voor we neerstrijken aan een tafeltje in de zon, willen we eerst kennismaken met eigenaar Jack. Het was een zeer warm welkom bij Fjord Eat & Drink! Ondanks het feit dat we iets eerder gearriveerd waren dan afgesproken, ontving Jack ons met open armen. Al zijn bezigheden werden onmiddellijk overgedragen aan het personeel, en met een grote glimlach op zijn gezicht stelde hij voor om een kleine rondleiding door het restaurant te geven. Graag natuurlijk!

fjord terras

We begonnen op de plek waar we ons op dat moment bevonden: de bar. Hier kun je gezellig borrelen en genieten van een aperitief en/of digestief. Jack zelf is gek op gin, port en whisky, en dat is goed in het aanbod terug te zien. Er worden zo’n 12 verschillende soorten gin en 45 verschillende soorten whisky geschonken. Met natuurlijk daarnaast diverse likeuren, cognac, bieren en wijnen. De bar loopt over in het stijlvolle restaurantgedeelte, welke is ingericht met bijzondere design items. Zo is het lichtplan verzorgd door de Rotterdamse Romy Kühne. Haar ‘Apollo’ lamp en de stalen wenteltrap domineren de ruimte. Verder wordt het restaurant gesierd door lampen van Zuiver, stoelen van Spoinq en leuke gekleurde tafeltjes. De open keuken is een prachtig verlengstuk van het restaurant. Hier wordt enkel gewerkt met producten van hoge kwaliteit, waar mogelijk van regionale afkomst. In dit gedeelte van de ruimte staat ook een speciale rijpingskast waarin prachtige stukken vlees zijn opgehangen. Rijpen is, net als bij wijn, ontzettend belangrijk voor de structuur en smaak van het vlees. En die mooie trap? Die leidt naar twee sfeervolle zalen waar Fjord over beschikt. Deze zijn zowel voor zakelijke als voor particuliere doeleinden te gebruiken. Erg geschikt voor private dining, een vergadering, of voor een leuk feestje!

 fjord keuken

Ondertussen zagen we uit de keuken indrukwekkende plateau’s met fruits de mer en vis- en vleesgerechten tevoorschijn komen. Jack vertelde dat het restaurant en het terras die avond volledig volgeboekt waren. Bij Fjord is dat zeker niet ongewoon. Als extra service houdt Jack daarom twee tafels vrij, zodat ook passanten en toeristen zomaar naar binnen kunnen lopen om te komen eten. Het menu van Fjord is ‘eenvoudig’. Althans, als we spreken over de bereiding. Want keuze, dat is er genoeg! Op de kaart staan verschillende soorten gebakken en rauwe vis, schaal- en schelpdieren, en natuurlijk het vlees uit de rijpingskast. Fjord gelooft in de kracht van de producten zelf. Zo worden de gerechten niet vergezeld van allerlei opsmuk en wordt er nauwelijks gebruik gemaakt van sauzen. Je kunt er dus zeker van zijn dat het eten daadwerkelijk heel goed is. Op je bord ligt immers niets dat eventuele matige kwaliteit zou kunnen verdoezelen. 

Even later, met ons aperitiefje in de avondzon op het terras besloten we onszelf te trakteren op zo’n enorm plateau met fruits de mer. Oesters (Gillardeau en Zeeuwse Creuses), mosselen, Hollandse garnalen, vongole, gamba’s, tonijn- en zalm sashimi en kreeft. Geserveerd op geschaafd ijs en vergezeld met schijfjes citroen, cocktailsaus, sojasaus en oestervinaigrette. In combinatie met het heerlijke terras (in de zomer schijnt hier de hele dag de zon!), en het uitzicht op de haven, konden we concluderen dat het niet veel beter werd dan dit.  

 FJORD Fruits de mer

Trouwens, alle gerechten bij Fjord komen standaard zonder bij- en groentegerecht. Deze kun je naar behoefte apart bestellen. Een goede zaak als je het ons vraagt. Want: een fantastische manier om voedselverspilling tegen te gaan! Geef maar toe; hoe vaak laat jij niet een deel van je bord liggen omdat je niet alles lekker vindt? Of omdat het simpelweg te veel is? Zonde! Vers gebakken brood, dikke frieten met rozemarijn en een salade van courgette zijn slechts een paar voorbeelden van de mogelijke side dishes.

En wat voor de één overbodig is, is voor de ander een vereiste: het dessert. Deze mag je bij Fjord eigenlijk niet overslaan. Ze hebben namelijk een warm chocoladetaartje. Ja, zo eentje waarbij de gesmolten chocolade over je bord loopt zodra je het taartje aansnijdt. Of over een bolletje walnootijs, in dit geval. Jack vertelt ons dat er klanten zijn die speciaal voor dit dessert komen. Één hap verder begrepen we volledig waarom.

FJORD Terras 

Mocht je na dit alles nog steeds niet bezig zijn om een tafeltje bij Fjord te reserveren, dan weten wij het ook niet meer. 

Adres: Blaak 776
Openingstijden: Ma-Vr 12:00-22:00 uur, Za-Zo 17:00-22:00 uur

Website | Facebook | Twitter

Deel bericht
Geschreven door