Fotomuseum: Genesis & Etnomanie

Nederlands Fotomuseum | Genesis & Etnomanie

Op de Wilhelminapier vind je sinds enkele jaren het Nederlands Fotomuseum. Op deze prachtlocatie toont het museum zowel foto’s van internationale topfotografen als samenstellingen uit de eigen fotocollectie van meer dan 5,5 miljoen beelden. Het fotomuseum heeft ook op dit moment meerdere tentoonstellingen met als pronkstukken de twee grote tentoonstellingen Etnomanie en Genesis. Wij namen een kijkje!

Heb je de historische foto’s uit andere culturen al verspreid door Rotterdam zien hangen? Op Schouwburgplein, bij het WTC, in de etalage van de Bijenkorf? Dan heb je al een voorproefje gezien van de tentoonstelling Etnomanie in de grote zaal van het Fotomuseum. De foto’s zijn afkomstig uit de indrukwekkende Wereldcollectie die sinds 2012 bij het Fotomuseum is ondergebracht. Deze Wereldcollectie bestaat uit meer dan 100.000 foto’s en toont de mens met zijn omgeving over de hele wereld. De foto’s dateren van het begin van het fotografietijdperk rond 1850 tot nu en zijn gemaakt door onder meer wereldreizigers, missionarissen, zendelingen en wetenschappers.

Nederlands Fotomuseum | Genesis & EtnomanieNederlands Fotomuseum | Genesis & Etnomanie

Uit deze collectie stelde de Rotterdamse styliste Ellie Uyttenbroek Etnomanie samen. De styliste wil met de geselecteerde fototentoonstelling over stijl laten zien hoe de kleding van andere culturen uit vervlogen tijden ook ontwerpers van onze tijd inspireren en hoe de mode zich steeds weer herhaalt. Dit zie je ook terug in de verwijzingen naar moderne modemerken in de onderschriften van de foto’s. Let ook op de kleuraccenten die aan de foto’s zijn toegevoegd. Hiermee krijgen de foto’s een eigentijdse aanblik en wil styliste Uyttenbroek onze aandacht trekken naar bijzondere details die je anders makkelijk zou missen.

Wie een klassieke fototentoonstelling met ingelijste prachtfoto’s aan de muur verwacht, zal zich verwonderen. De foto’s zijn op plafondhoge doeken opgehangen! Een leuk detail: ook aan de zijkant van de tentoonstellingsruimte hangen plafondhoge doeken waarop de tekst ETNOMANIE op zo’n manier is afgedrukt dat het zelf ook een kunstwerk uit een andere cultuur lijkt!

Nederlands Fotomuseum | Genesis & Etnomanie

Waar het Fotomuseum normaal gesproken één grote tentoonstelling heeft, worden we deze keer getrakteerd op een tweede, nog grotere tentoonstelling: Genesis! De fotocollectie is het levenswerk van de Braziliaanse fotograaf Sebastião Salgado. De tentoonstelling bestaat uit ruim tweehonderd zwart-witfoto’s, ingedeeld in vijf thema’s: Southern, Sanctuary, Africa, Amazone en Northern. Salgado neemt je zo mee van woestijnen naar ijsvlaktes en van pinguïns naar inheemse stammen.

Nederlands Fotomuseum | Genesis & EtnomanieNederlands Fotomuseum | Genesis & Etnomanie

Salgado werd bekend met zijn fotocollecties Workers en Migrations, waarin de mens en zijn wereld centraal stonden. Hij raakte geïnteresseerd in de natuur als onderwerp voor zijn fotografie, nadat hij met zijn vrouw Lélia zijn familieboerderij overnam en zag hoe het vee van de boerderij het landschap uit zijn jeugd had verwoest. Salgado en zijn vrouw herplantten honderden bomen en zagen hoe de natuur zich daarna in zijn oude glorie herstelde.

Salgado raakte gefascineerd door de invloed van de mens op de planeet en heeft hier de volgende acht jaar van zijn leven en 32 reizen aan gewijd. Hij bezocht en fotografeerde landschappen en oude gemeenschappen die waren ontsnapt aan de verwoestende invloed van de moderne mens. Met Genesis wilde Salgado de tijd stopzetten en teruggaan naar het tijdperk waarin de natuur en niet de mens het uiterlijk van onze planeet bepaalde.

Nederlands Fotomuseum | Genesis & Etnomanie

Foto: Sebastião Salgado via het Nederlands Fotomuseum

Acht jaar lang reisde Salgado de wereld rond om deze ode aan onze planeet te brengen. Het resultaat is prachtig! De foto’s van Salgado blinken stuk voor stuk uit in compositie – denk aan golvende vlaktes met duizenden pinguïns en composities van indrukwekkende ijsvlaktes – en in het gebruik van licht en schaduw.

De foto’s in het thema Planet South waren bij ons favoriet. De scherpe contrasten van de gladde ijsvlaktes en strakke luchten met de woeste zee en grillige rotsen springen meteen in het oog. Zo maakte Salgado bijvoorbeeld een prachtige foto van een rij Stormbandpinguïns waarvan de voorste vanaf een ijsrots in de zee duikt. De tweede pinguïn in de rij lijkt weer terug te krabbelen bij het zien van de ruige zee voor hem. De foto is als van een andere wereld. Eentje waar de natuur de overhand heeft, en niet de mens. Precies wat Salgado wil laten zien in zijn werk!

Nederlands Fotomuseum | Genesis & Etnomanie

Voor wie wat achtergrondinformatie bij de foto’s wil, heeft het Fotomuseum een audiotour. In deze tour vertellen Sacha de Boer en Humberto Tan over de Braziliaanse fotograaf, de leefgewoontes van de gefotografeerde dieren en stammen of de totstandkoming van de foto’s. En nee, je loopt hier niet met een koptelefoon door de zaal. De toelichting van De Boer en Tan krijg je via een ‘audiodouche’: op de vloer staat aangegeven waar je precies moet staan om via een gerichte luidspreker in het plafond door De Boer en Tan te worden geïnformeerd over de foto voor je!

Op de grond vind je naast audiotekens voetjessymbolen terug, want ook aan de jongste bezoekers is gedacht. Bij de kassa is een puzzeltocht te koop, waarmee kids door de collectie van Salgado worden geleid. De voetjes op de grond voor de foto’s geven aan waar opdrachten gedaan moeten worden.

Nederlands Fotomuseum | Koffiebar

Heb je na het zien van deze tentoonstellingen nog niet genoeg? In het Fotomuseum zijn nog meer – kleinere – tentoonstellingen te zien. Ook kan je in de museumshop terecht voor afdrukken van de foto’s uit de eigen collectie en voor allerlei fotoboeken. Als je even wilt bijkomen van al het schoons wat je hebt gezien of onder het genot van een kopje koffie wil bediscussiëren wat nou het topstuk van de tentoonstelling was, kan je neerstrijken in de Koffiebar. Hier serveert het Fotomuseum sandwiches met brood van Jordy’s Bakery, Rotterdamse koffie van Santas en lekkernijen van Jordy’s Bakery en Koekela, overigens ook voor gasten zonder kaartje voor het museum.

Etnomanie is tot 27 augustus 2017 en Genesis tot 17 september 2017 te zien.

Adres: Wilhelminakade 332
Openingstijden: Dinsdag – Vrijdag: 9:30 – 17:00 uur | Zaterdag – Zondag: 10:30 – 17:00 uur

Website | Instagram | Facebook

Deel bericht
Geschreven door