Gare du Nord | HTSPT Rotterdam
Unieker dan een avondje bij Gare du Nord kan haast niet. Bij Gare du Nord dineer je in een antieke treinwagon en geniet je van een volledig plantaardige en biologische keuken. Sounds good, right?

In 2014 werd een antieke trein op een vervallen terrein in het Zomerhofkwartier getakeld. Het vervallen terrein zelf werd een groene, overdadige moestuin. Het geheel vormt ook nu een nog ietwat surrealistisch plaatje, zo tussen de wat troosteloze gebouwen met schotelantennes. Op deze bijzondere spot vlakbij de bekende Hofbogen en achter het nieuwe Marché010 vind je Gare du Nord, een van de weinige volledig veganistische restaurants van Rotterdam.

Gare du Nord | HTSPT Rotterdam

De naam van het restaurant verwijst natuurlijk naar zijn locatie in Noord én zijn bijzondere huisvesting. Het prachtige treinstel waarin Gare du Nord is gevestigd, dateert uit 1980 en komt uit de voormalige DDR. Het geel, groen en bruin van de wagon geven ons een instant vintage feel en dat gevoel zet zich door als we de wagon binnenstappen. Zelfs de oude Duitse bordjes met bijvoorbeeld het traject van de trein hangen nog aan de muur! Het treinstel was oorspronkelijk geen restauratiewagon, maar bevatte de passagierscoupés.  Aan de hand van oude foto’s – die vind je bij binnenkomst naast de grote spiegel – en met origineel treinmeubilair uit die tijd is het interieur echter omgevormd tot dat van een antiek treinrestaurant.

Gare du Nord | HTSPT Rotterdam

Voor de treinwagon ligt een grote moestuin met picknicktafels en zitjes. De tuin zit ietwat in het slop en levert op dit moment alleen kruiden als salie en pepermunt, maar over een tijd groeit en bloeit hier weer allerlei lekkers voor in de restaurantkeuken. Met mooi weer zit je hier echt heerlijk in het zonnetje en spelen en rennen kinderen rond tussen de home-grown veggies. Geen wonder dat de Dudok-groep – waar bijvoorbeeld ook Vicini en Mart Café bij horen – na het faillissement van Gare du Nord begin dit jaar niet twijfelde om dit pareltje te kopen en dit prachtrestaurant voort te zetten!

Gare du Nord | HTSPT Rotterdam

We nemen plaats in het voor ons – met een bordje “Hotspot” – gereserveerde zitje van vier. We tellen ongeveer 40 zitplaatsen en zien de chefs achterin de wagon in een kleine keuken in de weer. Deze beperkte capaciteit betekent dat er in het weekend met twee shifts wordt gewerkt, eentje om 18.00 uur en de tweede om 20.00 uur. De tafels zijn keurig opgemaakt met wit tafellinnen, een bloemetje en net servies, maar de sfeer is allesbehalve stijf. Veel van het personeel loopt ook gewoon in een spijkerbroek. Het geitenwollensokkenimago van de veganistische keuken herkennen we hier op geen enkele manier in terug. De bijzondere locatie en plantaardige keuken trekken dan ook zeker niet alleen fanatieke veganisten, want het publiek van die avond is erg jong en divers.

Gare du Nord | HTSPT RotterdamGare du Nord | HTSPT Rotterdam

We kiezen van de biologische drankkaart een gingerbeer en elderflowersoda – later volgt nog een glaasje biologische wijn. Naast de biologische dranken geeft het menu een lunchkaart en het vaste avondmenu van die week. Gare du Nord werkt ’s avonds namelijk met een vast weekmenu dat iedere week wisselt en vooraf op Facebook wordt aangekondigd. Vooral het terugkerende Aziatische menu is iedere keer weer een hit! Dit vaste menu stelt de chefs niet alleen in staat om in de kleine treinkeuken voor een grote groep te koken, maar minimaliseert ook de food waste.

Gare du Nord | HTSPT Rotterdam

En dat past perfect bij de doelstellingen van Gare du Nord. Hier eet je namelijk biologisch, vegan én duurzaam. Vegan, ja! Geen vlees dus op het weekmenu, want in de veganistische keuken is alles plantaardig en worden geen vlees, vis of dierlijke producten gebruikt. De chefs van Gare du Nord eten zelf ook veganistisch en zijn meesters in de plantaardige keuken. Zij laten bij Gare du Nord aan een groot publiek zien hoe je zonder dierlijke producten net zo goed een lekkere en voedzame maaltijd op tafel kan zetten. Een positieve manier om onder de aandacht te brengen dat de wereld net wat beter af is als we allemaal wat minderen met vlees en dierlijke producten, zo vertelt de eigenaar ons.

Gare du Nord | HTSPT Rotterdam

Ons plantaardige viergangenmenu wordt geopend met een amuse van wortel met tomatenchutney. Ons voorgerecht is een romige pastinaaksoep en daarna krijgen we een mooi opgemaakt bord met pomme duchesse, stroganoffseitan, groene asperges en gegrilde courgette met citruschutney. Ons dessert bestaat uit drie taartjes, waaronder een vegan cheesecake met een bodem van dadel en een cheeselaag van – voor de insiders in de plantaardige keuken wel bekende ingrediënten – soja en agar agar. We genieten van de gerechten en missen op geen enkel moment vlees of dierlijke producten. Sterker nog: het maakt ons nieuwsgierig naar meer, zeker naar het populaire Aziatische weekmenu!

Gare du Nord | HTSPT RotterdamGare du Nord | HTSPT Rotterdam

Hoewel veganistische en vegetarische eters in veel restaurants in Rotterdam goed terecht kunnen, zijn er maar weinig volledig veganistische restaurants in de stad te vinden. Gare du Nord is hierop een mooie aanvulling, maar vergis je niet: de plantaardige keuken van Gare du Nord is zeker not just for vegans. Met een goed gevulde buik en zonder gemis van vlees verlaat je aan het eind van je avond deze prachtlocatie.

De leuke kennismaking met de vegan keuken en de bijzondere locatie maken Gare du Nord tot een beleving. Wij zijn verliefd geworden op het antieke treinstel met zijn bijzondere vintage sfeer en als de droom van de huidige eigenaar – een of twee treinstellen op het dak van de Hofbogen – uit zal komen, zijn wij daar ook zeker bij!

Adres: Anthoniestraat 2
Openingstijden: Woensdag – Zondag: 12:00 – 23:00 uur

Website | Instagram | Facebook

Deel bericht
Geschreven door