Hotspot Rotterdam | Heilige Boontjes

In een voormalig politiebureau op het Eendrachtsplein vind je – in een werkelijk waar práchtig gebouw – koffiebar Heilige Boontjes. Iedereen kent het spreekwoord ‘Boontje komt om zijn loontje’ wel, en hier nemen ze deze uitspraak wel heel erg letterlijk.

In 2015 startte Heilige Boontjes op het Burgemeester Meineszplein, maar vanwege de groei werd in september 2016 ook deze tweede vestiging geopend. Initiatiefnemers van het project zijn Rodney van den Hengel en politieagent Marco den Dunnen. Hun doel? Kansarme jongeren uit Rotterdam weer aan het werk krijgen! Binnen een 50 weken durend traject worden deze jongeren onder andere geschoold in het vak van koffiebrander, barista, distributeur en verkoper van deze koffie. Het idee is dat ze aan het einde van dit traject over het juiste arbeidsethos beschikken, zodat ze snel weer toe kunnen treden tot de Rotterdamse arbeidsmarkt. Bij Heilige Boontjes zijn er dan, op een enkele na, ook geen vaste banen te krijgen. De doorloop zorgt ervoor dat zoveel mogelijk jongeren hier werkervaring op kunnen doen. 

Volgens John, één van de eerste die bij Heilige Boontjes werd betrokken én wel een vast dienstverband heeft, geeft het werk de jongeren niet alleen een nieuwe kans waardoor ze niet terugvallen in oude gewoontes, maar kunnen ze op deze manier ook goedmaken wat ze hebben gesloopt. Dit is hun manier om iets terug te geven aan de maatschappij. Daarnaast geeft het stabiliteit en motiveert het ze enorm dat er iemand achter ze staat zonder bijbedoelingen. En wij juichen dit alles helemaal toe!

Hotspot Rotterdam | Heilige Boontjes

De koffiebar heeft zich dus gesetteld in een oud politiebureau, op deze manier maken ze van een – veelal – negatieve plek, een positieve plek voor de werknemers. Omdat het een vrij groot gebouw is, is het vrij ruim opgezet. Bij binnenkomst loop je tegen de mooie bar aan, gemaakt van oriented strand board. Dit plaatmateriaal van houtschilfers komt meerdere malen terug in het interieur, waardoor het ondanks de grootte echt een geheel vormt. De schoolstoeltjes en -tafeltjes zien we vaker terug in hotspots, maar passen hier goed bij het opleidende aspect van de bar. In de hoek kan je neerploffen in een bank, met een boek uit de kast ernaast, of je zoekt een plekje aan één van de tafels om wat werk te verrichten. Want ook daarvoor is Heilige Boontjes een prima spot (mits je tegen de drukte kan)! En wat ik niet moet vergeten te noemen: de quotes die terugkomen, zoals ‘boontje is ons loontje’, ‘liegen: verboden’ en ‘was je handen in onschuld’, zorgen voor een nog completer plaatje. Het interieur is dus vrij simpel gehouden, maar past goed bij het concept.

Een klein nadeel van deze vestiging is dat het iets minder persoonlijk is dan op de eerste locatie op het Burgemeester Meineszplein. Dit komt voornamelijk door de grootte van het pand, waardoor het altijd een stuk drukker is en het niet haalbaar is om iedereen op z’n plaats te serveren. Hier bestel je je eten en drinken dus aan de bar. Maar mocht je toch iets meer inside informatie willen, dan is er vast iemand aanwezig die je een goed verhaal kan vertellen!

Hotspot Rotterdam | Heilige BoontjesHotspot Rotterdam | Heilige Boontjes

Voor je dagelijkse cafeïne-fix of voor een hapje eten ben je hier aan het juiste adres. Uiteraard staat dit hele traject bekend om de koffie en daarom hebben ze ook hun eigen specialty koffie: net als de bar bekend onder de naam Heilige Boontjes. De koffie, afkomstig uit verschillende exotische landen, wordt op deze locatie zelf gebrand door de medewerkers. Natuurlijk vind je op het menu de ‘standaard’ koffies, maar je kan ook een lekker Rotterdams bakkie pleur bestellen of gaan voor een van de specials. Zo hebben ze de West Side Story, die ze omschrijven als een gitzwarte koffie met siroop en het verhaal van de barista. Klinkt spannend toch? Of kies de Gizmo, een kinderkoffie zonder koffie, met chocolade, slagroom, marshmallow en een zuurstok. Je vindt hier dus niet alleen bijzondere verhalen, maar ook onvergetelijke koffie. Naast de koffie staan er ook panini’s, cookies en taarten op de kaart. Deze kaart is niet zo uitgebreid, maar er staan zeker wel wat lekkere dingen op, voor hele schappelijke prijsjes. Wij kozen voor twee panini’s, de chorizo met oude kaas en de gegrilde groenten. Als je veel honger hebt, dan moet je er wel twee bestellen, want onze maagjes vroegen om meer. Deze honger kan je uiteraard ook stillen met een brownie of lemon loaf. ;)

Hotspot Rotterdam | Heilige BoontjesHotspot Rotterdam | Heilige Boontjes

Mocht je nou geen genoeg kunnen krijgen van de koffie hier, dan vind je naast de bar een kast vol met verschillende soorten bonen om mee naar huis te nemen (in verpakkingen van 250 gram en één kilogram). In diezelfde kast vind je trouwens ook hun eigen merchandise, waaronder truien, mokken, kopjes en handzeep. Mocht je ze extra willen steunen: kijk hier dan zeker eens naar.

Ben je nog nooit bij Heilige Boontjes geweest? Toch is de kans groot dat je hun koffie al vaker voorbij hebt zien komen. De koffie wordt namelijk niet alleen op hun eigen locaties verkocht, want zo schenken ze de koffie ook bij een aantal hotspots die wij eerder hebben bezocht (zoals Charlie’s en Koffiehandel Pretoria Espressobar). Én de koffie is zelfs verkrijgbaar bij een enkel AH-filiaal (zo zagen wij het eens staan bij de Albert Heijn in Hillegersberg!). 

Hotspot Rotterdam | Heilige BoontjesHotspot Rotterdam | Heilige Boontjes

Mocht je naar Heilige Boontjes gaan, dan geniet je niet alleen van de (h)eerlijke koffie, maar draag je ook bij aan een heel mooi doel. En omdat het een stichting betreft, wordt álles teruggestopt in het bedrijf, waardoor ze steeds meer mensen kunnen helpen. Zo smaakt dat bakkie toch nóg beter?

Adres: Eendrachtsplein 3
Openingstijden: maandag t/m vrijdag: 09.00 – 18.00 uur | zaterdag: 09.30 – 17.00 uur | zondag: gesloten.

Website | Instagram | Facebook

Deel bericht
Geschreven door