Wijnbar Het Eigendom

Op de Witte de Withstraat zit al een tijdje een lokale held: wijnbar Het Eigendom. Eigenlijk een beetje verscholen achter een niet zo’n mooie buitenkant, floreert binnen het personeel, de wijn en het heerlijke eten. Dat is bij de echte kenners niet onopgemerkt gebleven. Het Eigendom mag zich namelijk ‘Wijnbar van het jaar’ noemen. Het werd dus eens tijd dat HTSPT een bezoekje bracht aan deze topper.

Het is ondertussen alweer ruim 5 jaar geleden dat wijnbar Het Eigendom de deuren opende, waarvan het de laatste 3,5 jaar onder de bezielende leiding staat van eigenaren Esther en Pieter den Haan. Zij vonden het na meer dan 20 jaar in de horeca voor anderen te hebben gewerkt, tijd worden voor een eigen zaak. Samen met onder andere sommeliers Maarten van Vessem en Duco de Leeuw, chefkok Etienne Kool en al het andere passievolle personeel hebben zij Het Eigendom gemaakt tot wat het hedendaags is: een fantastische wijnbar annex restaurant waar je kunt genieten van hele mooie wijnen uit elke prijsklasse en zeer verfijnde gerechten en borrelplanken. 

Het Eigendom_14  Het Eigendom_03

De lijfspreuk van Het Eigendom is “Wine is bottled poetry” en dat blijkt ook wel uit de passie die men heeft om, naast het glas wijn in te schenken, er ook een mooi verhaal bij te vertellen. Waar komt de wijn vandaan, welke druif is het, wat zijn de tonen, waar past het goed bij, kortom eigenlijk alles wat je ook wilt weten over dat heerlijke glas wijn dat je besteld hebt. En ben jezelf niet zo’n kenner, Maarten en Duco helpen je graag op weg in de wondere wereld van al het druivennat. Wij lieten ons verrassen met drie heerlijke rode wijnen van de kaart, die behoren tot de 35 verschillende soorten wijnen die per glas te verkrijgen zijn. Onze favoriet was de Barbera d’Alba, een heerlijke volle rode wijn met aardse smaak uit Piëmonte, Italië. De wijn werd begeleid door een mooi kaas- en worstplankje.

Er zijn zo’n 135 wijnen op de kaart te vinden, maar men schenkt bij Het Eigendom nog veel meer wijnen. Er is een zogezegde kaart naast de kaart. De heren sommeliers vinden het namelijk belangrijk om te blijven ontdekken en verrassen. Zij zijn constant op zoek naar prachtige wijnen, zowel exclusief en prijzig, maar vooral ook de ideale prijs-kwaliteit verhouding. Zo garanderen de mannen dat ze zowel de verfijnde ervaren wijnkenners als zij die voor hun eerste wijntje gaan, kunnen bedienen. 

Het Eigendom_13

Het pand waarin de wijnbar is gevestigd stamt uit de jaren ’40 van de vorige eeuw en was het hoofdkwartier van de Vereniging Eigen Huis van de Witte de Withstraat. Vandaar ook de toepasselijk naam ‘Het Eigendom’, een verwijzing naar het eigen bezit van de vereniging. Het interieur is mooi en donker, maar geeft zeker een warm en huiselijk gevoel. Vooral de bar is een echte eye-catcher, evenals de muren die betimmerd zijn met het hout van wijnkistjes. Op de begane grond is er voornamelijk gekozen voor hoge tafels met krukken en luxe hoge zitplekken aan de bar. Op de bovenetage is een prettige bankwand te vinden waar je heerlijk relaxed kunt genieten van al die fijne wijnen. 

Het Eigendom_10  Het Eigendom_11

Uiteraard kun je bij Het Eigendom terecht voor een wijnproeverij, een high wine en wordt er zo nu en dan ook wat georganiseerd met één van de verschillende wijnleveranciers waar men gebruik van maakt. Maar je kunt er ook terecht voor een goed feestje: in het weekend komt de DJ-booth te voorschijn en worden er heerlijke rustige soulful-jazzy-lounge-housedeuntjes gedraaid. Zo nu en dan zijn er ook themafeestjes. Hiervoor is het handig om de Facebookpagina van Het Eigendom in de gaten te houden.

Dus ben jij een keer op de Witte de Withstraat en wil je genieten van een mooi glas wijn? Stap dan zeker bij Het Eigendom naar binnen. Je zult een verrassende ervaring rijker zijn!

Adres: Witte de Withstraat 45B
Openingstijden: Dinsdag: 15:00 – 00:00 | woensdag en donderdag: 15:00 – 01:00 | vrijdag en zaterdag: 12:00 – 03:00 | zondag: 12:00 – 22:00

Website | Instagram | Facebook

Deel bericht
Geschreven door