Het Nieuwe Café
Te midden van de musea op het Rotterdamse Museumpark vind je café-restaurant Het Nieuwe Café, een plek waar cultuur, eten en ontspanning samenkomen. Hoewel het terras uitnodigend naar ons lonkt, waren wij nog niet eerder bij HNC geweest en dat werd hoog tijd!

Het Nieuwe Café is sinds mei 2016 gevestigd in het pand van Het Nieuwe Instituut, het Rotterdamse museum voor architectuur, design en digitale cultuur. Ja, het restaurant hoort bij het museum, maar het is zeker niet alléén voor de museumgasten bedoeld. Het restaurant en het museum delen een ingang, waardoor het restaurant vanaf de straatkant niet zo opvallend is, maar het enorme terras aan het water kun je echter onmogelijk over het hoofd zien!
Het Nieuwe Café
Het Nieuwe Café past qua vormgeving helemaal bij het museum, aan de kleinste details is gedacht. Zo komen de stoeltjes uit Atelier van Lieshout en zijn zelfs de schortjes van het personeel gemaakt door een ontwerpster en afkomstig uit Parijs. Eén wand van het restaurant is een kunstwerk an sich: Multicolourlines is een muurschildering gemaakt door Thomas Trum, die met dit gekleurde werk experimenteerde met verschillende soorten verf, inkt en bewerkingstechnieken. Ook de stellage rondom de bar, dit toch wel de eyecatcher van het restaurant is, heeft verrassende elementen. Op het eerste gezicht lijkt het geheel namelijk te bestaan uit gekleurde houten blokken, maar wanneer je het eens van dichtbij bekijkt zie je dat de blokken niet van hout maar van spons zijn gemaakt!
Het Nieuwe CaféHet Nieuwe Café

Het eten op de kaart is simpel maar kwalitatief. Gewoon goed eten zonder te veel opsmuk, zodat de ingrediënten voor zichzelf kunnen spreken, daar staat Het Nieuwe Café voor. Het menu is wisselend en verandert zo’n vier keer per jaar. Het vlees en de vis zijn biologisch en het brood dat je er eet is afkomstig uit de bakkerij van Menno. De signature dish van het restaurant is de Marokkaanse Harirasoep. En terecht, want de soep is heerlijk! Maar, wees niet te enthousiast met het pepersausje want die is behoorlijk pittig!

Het restaurant is alleen geopend voor lunch, maar wees gerust: het sluit pas om 17.30 uur. Dus ook late lunches of uitgebreid natafelen met veel koffie is geen probleem. Over de koffie gesproken, die is van het Rotterdamse Giraffe Coffee Roasters. Regelmatig wordt er naast het vaste koffieassortiment ook een ‘gastkoffie’ geschonken. Dan wordt er een bijzondere boon van een andere branderij uitgekozen, gewoon voor de afwisseling en wanneer je eens trek hebt in iets anders! De thee is van het Parijse merk Betjeman & Barton en verkrijgbaar in spannende smaakjes zoals verveine, Tisane de Berger en gunpowder. Drink je liever iets kouds? Dan zijn de limonades van Fentimans natuurlijk ook een hele goede keuze. Er staan een aantal wijntjes en sterke dranken op de kaart en binnenkort zal ook het bierassortiment worden uitgebreid, heerlijk voor een middagje op het terras!

Het Nieuwe Café
Het Nieuwe Café
Helaas was het op de dag dat wij Het Nieuwe Café bezochten behoorlijk fris buiten en daardoor niet echt ideaal terrasweer. Heel jammer, want het restaurant heeft een terras waar je u tegen zegt. Het terras biedt plek voor maar liefst tweehonderd man en is zonovergoten vanaf het begin van de middag tot aan zonsondergang. Wanneer het je iets té warm wordt kun je een plekje opzoeken in de schaduw van een van de grote parasols. Ook de aankleding van het terras is verzorgd door een kunstenaar, die onder andere de plantenbakken onder handen heeft genomen. Vanaf het terras kijk je uit op het water van de grote vijver voor het museum. Al met al zou dit terras zomaar eens kunnen behoren tot één van de fijnste van Rotterdam!

Het Nieuw Café
Behalve lekker eten, een originele inrichting  en een heerlijk terras zijn er meer redenen om Het Nieuwe Café eens te bezoeken. Neem bijvoorbeeld de Thursday Nights, waarbij lezingen worden gegeven en je kunt genieten van een klein buffet, of wat denk je van wat lekkere borrelhapjes aan het einde van de middag om je werkdag mee af te sluiten? Nogmaals, dit restaurant is – hoewel verkozen tot het beste museumcafé van het land – niet alleen voor cultuurliefhebbers, maar een fijne plek voor iedereen!

Adres: Museumpark 25
Openingstijden: Dinsdag t/m zaterdag: 10.00 – 17.30 uur. 

Website | Instagram | Facebook

Deel bericht
Geschreven door