Laurensius

Stel je voor: een zonnig terrasje, twee mensen zitten aan een tafeltje en spelen een potje schaak. Verderop heeft een dame haar schoenen uitgeschopt en leest een boekje terwijl ze aan haar koffie sipt. Op de achtergrond hoor je fijne Franstalige muziek. Je hebt het gevoel dat je bent terechtgekomen in een lief klein dorpje in Frankrijk, of in een romantische film die zich daar afspeelt. Dit allemaal, dát is buurtbistro Laurensius. En dan hebben we het nog niet eens over het eten..

Laurensius is zo’n zaakje dat we puur bij toeval hebben ontdekt, verstopt in een volkswijkje vlak achter de Nieuwe Binnenweg. De buurtbistro bevindt zich in een lieftallig hoekpand en heeft een zonnig terras voor de deur. Laurensius is in eerste instantie een ontmoetingsplek voor de buurtbewoners, maar dit goed bewaard gebleven geheime pareltje is ook voor de rest van Rotterdam zeker de moeite waard. Laurensius wordt gerund door de twee eigenaren: de Nederlandse Laurens en Française Sarah. Hun persoonlijke verhaal maakt de bistro zelfs nóg romantischer: zij leerden elkaar kennen in Frankrijk en bleken beide een voorliefde te hebben voor heerlijk eten. Zo zie je maar weer, liefde gaat door de maag. Een aantal jaar later startten zij samen Buurtbistro Laurensius, een heerlijk klein stukje Frankrijk – zelfs de tegels op de vloer komen er vandaan – in ons rauwe Rotterdam.

LaurensiusLaurens en Sarah bereiden al het eten zelf, waarbij zij uitsluitend gebruikmaken van biologische producten. De kaart staat vol met heerlijke en typisch Franse gerechtjes: crêpes, galettes, madeleines. De galette is een soort pannenkoek, maar dan wat steviger en hartig belegd. Wij mochten er twee proeven, één met zeewier en één belegd met verschillende groenten. Als toetje kozen we voor een crêpe met banaan, kokos en chocola met daarbij een taartje van bosvruchten. Om je dorst te lessen drink je de huisgemaakte limoncello of appelcider. De koffie die wordt geserveerd is wel lekker Rotterdams, namelijk van Giraffe Coffee Roasters.
Laurensius speelt een belangrijke maatschappelijke rol in de wijk. De bistro heeft een eigen stichting – Stichting Laurensius – en probeert hiermee bijvoorbeeld jongeren met een achterstand een perspectief te bieden, door hen een meewerkstage aan te bieden en een duwtje in de rug te geven in de weg naar zelfstandigheid.  Laurensius werkt ook aan projecten om de sociale samenhang, veiligheid en gezelligheid in de buurt te versterken. Hartstikke goed dus!

Ga je dit jaar niet op vakantie – of ben je al weer terug.. – en wil je je even in het buitenland wanen? Breng dan zeker binnenkort een bezoekje aan Laurensius. Wij hebben bijna de hele middag op het terras gezeten en gaan zeker nog eens terug!

Adres: Saftlevenstraat 17b
Openingstijden: dinsdag 10.30 – 16.00 uur | woensdag – vrijdag 10.30 – 20.00 uur | zaterdag 9.30 – 16.00 uur.

WebsiteFacebook

Deel bericht
Geschreven door