Lizet van der Knaap: “Ik ben van jongs af aan zeer geïnteresseerd in dingen creëren met mijn handen.”

Hotspot Rotterdam | Lizet van der Knaap

Ze behoorde tot de grootste talenten van de mode-opleiding van de Willem de Kooning Academie: Lizet van der Knaap. Een jonge ontwerpster die in haar atelier in Rotterdam duurzame stoffen omzet in ware kunstwerken. Wij raakten nieuwsgierig naar haar én naar haar gelijknamige merk.

Als klein meisje al de droom gehad om te ontwerpen? “Ik ben van jongs af aan zeer geïnteresseerd in dingen creëren met mijn handen. Van vlotten en hutten bouwen tot kleien, verven, breien en zelfs kleding maken voor Barbies. Iets creëren van niks naar een 3D-object vind ik echt voldoening geven. Het ging toen dus vooral over het maken van iets, dus niet zozeer dat ik helemaal gek was van kleding. Naarmate ik ouder werd (vooral toen ik naar de stad ging om te studeren) werd ik me bewust van het feit dat met behulp van kleding identiteit kan worden uitgestraald, en dat daar zoveel in te onderzoeken is.” Je hebt je gelijknamige label eigenhandig opgericht. Hoe ben je op dit idee gekomen? “Mijn bedrijf is ontstaan nadat er allemaal elementen samen kwamen. Een eigen onderneming betekent dat je je eigen creativiteit volledig kan uiten. Dit, in combinatie met iets goeds kunnen doen voor de wereld, het eigen hef in handen kunnen nemen en je kunnen richten op de dingen die je graag doet maakt dat ik mijn eigen label ben gestart.”

Hotspot Rotterdam | Lizet van der KnaapHotspot Rotterdam | Lizet van der Knaap

Waarom heb je specifiek gekozen voor duurzaam? “Ik heb wat mooie reizen mogen maken. Echter ben ik onderweg ook zeker tegen een aantal dingen aangelopen. Kinderarbeid is daar een goed voorbeeld van. De confrontatie hiermee heeft mij enorm gechoqueerd. Als kledingontwerpster vind ik dat ik hier iets tegen kan doen, sterker nog: ik voel me daar verantwoordelijk voor. In de modebranche vindt al zo ontzettend veel oplichterij plaats waar nooit controle over gaat komen.” Hoe kun je garanderen dat er geen enkel kinderhandje betrokken is bij de productie van de items uit jouw collectie? “De productie doe ik op dit moment volledig zelf. Als ik groter groei blijft de productie in Nederland, dit in samenwerking met een maatschappelijk doel. De stoffen die ik inkoop gaan via een groothandel die in grote oplages produceert. Dit gebeurt allemaal machinaal. Of ik koop stoffen in die uit restoplages komen. Ik kan daarnaast niet voor 100% garanderen dat mijn producten volledig geproduceerd zijn zonder kinderarbeid. De katoenplukkers zijn een onderdeel in de keten. Een groep waar helaas totaal geen grip op is omdat er door niemand naar wordt omgekeken.”

Hotspot Rotterdam | Lizet van der Knaap

Zijn alle stukken uniek en met de hand door jou gemaakt? “Ja alle stukken die op het moment verkrijgbaar zijn heb ik zelf ontworpen én gemaakt. De kledingstukken zijn vrijwel uniek; van enkele kleine stukken maak ik een replica. Van mijn tassen bestaan er unieke stukken, maar ook heb ik van sommige stoffen 3 à 4 tassen gemaakt. Dus sowieso geen grote oplages.” Wat zit er standaard in jouw eigen (rug)tas? “Eigenlijk niets, ik heb te veel tassen waardoor ik altijd wel weer iets vergeet..”

Hotspot Rotterdam | Lizet van der Knaap

Op welke tas of collectie ben je het meest trots? “Op mijn afstudeercollectie! Dat is tot nu toe ook de enige volledige collectie die ik heb gemaakt; hier heb ik mijn ziel en zaligheid in gestoken.” Waar haal jij je inspiratie vandaan? Wat drijft jou? “Ik haal mijn inspiratie uit vrijwel alles. Mijn eigen fantasie speelt trouwens wel de belangrijkste rol. Ik ben een ontzettende dromer en verplaats me vaak in sprookjesachtige situaties. Momenten waar ik onwijs van geniet; de wereld is dan wat kleurrijker om me heen. Dat geeft me zo veel ideeën die ik in de werkelijkheid kan toepassen! Reizen is ook wel een belangrijke bron van inspiratie voor me. Verschillende culturen ontdekken, de tradities leren kennen, kennis maken met de symbolen die ze gebruiken, kleding stijlen bestuderen. En gewoon verschillende mensen leren kennen! Daarmee verbreed ik mijn eigen wereld, wat me heel veel energie en inspiratie geeft.”

Hotspot Rotterdam | Lizet van der Knaap

Wat is jouw ultieme droom op het gebied van Lizet van der Knaap? “Mijn grootste droom is om een fysieke winkel te hebben waar ik een heel team achter me heb staan. De productie van mijn collecties en mijn tassenlijn is dan vele malen groter, maar vindt nog steeds plaats in Nederland. Als mijn bedrijf dan goed loopt, wil ik me hard maken tegen kinderarbeid en uitbuiting door hier zelf een organisatie voor op te zetten. Door 100% aanwezig te zijn op locatie kan het daadwerkelijke probleem echt worden aangepakt.” 

Deel bericht
Geschreven door