Maidie van den Bos: “Met mijn drankjes wil ik het verhaal van een moment en plek vertellen.”

Hotspot Rotterdam | Bloesembar | Maidie van den Bos

Ze verkoopt geen siropen. Ze is geen cocktailshaker. Ze is geen moestuinder. Wat is Maidie van den Bos dan wel? Ze omschrijft zichzelf als een creatief onderneemster met een focus op food. Haar grootste liefdes heeft ze weten te bundelen in haar Bloesembar. Het hele jaar door gaat ze met haar hond op pad om in Rotterdam en omgeving bloemen en kruiden te plukken. Deze verwerkt ze in unieke siropen die de basis vormen van haar bijzondere cocktails en heerlijke mocktails. Dat maakte ons natuurlijk nieuwsgierig!

Je bent opgeleid tot interieurarchitect en runt nu de Bloesembar. Hoe is dat zo gelopen? “Die architectenwereld bleek echt niets voor mij te zijn. Ik werkte bijvoorbeeld met een architect die tien jaar aan hetzelfde gebouw werkte. Prachtig, maar niet voor mij. Ik heb meer prikkels nodig, ik wil steeds weer nieuwe dingen ontwikkelen. Ook het materialistische stond me niet aan. Dat interieurs zo makkelijk werden vervangen en vernieuwd. Ik wilde iets duurzamer doen.” Hoe heb je de stap gezet naar de Bloesembar? “Daar zijn heel wat jaren overheen gegaan. Ik besloot uiteindelijk om zelf te gaan ondernemen en me toe te leggen op food design. Ik heb van alles gedaan, maar in de Bloesembar kan ik veel van mijn passies kwijt. Toen ik een hond nam en daarmee veel door de stad wandelde, viel me op hoeveel er hier groeit en bloeit. Ik maakte zelf al vlierbloesemsiroop en vroeg me af of ik ook niet andere bloesem of kruiden in siropen kon verwerken.”

Hotspot Rotterdam | Bloesembar | Maidie van den Bos

En dat experiment groeide uiteindelijk uit tot de Bloesembar? “Ja, ik maakte op deze manier al snel veel mooie siropen en wilde daar wat meer mee doen. Mijn eerst siroop is nu een van mijn signature smaken: Wild Mint. Deze is bij veel mensen echt favoriet.” We krijgen een een glas muntsiroop met bruiswater en ijs te drinken en zijn meteen verkocht. We verwachten iets wat qua smaak lijkt op koude muntthee, maar worden verrast. Je proeft wel dat munt aan de basis van deze smaak staat, maar de zachte smaak van dit drankje heeft niks met thee te maken. Heerlijk! “Afhankelijk van het type munt, het type grond waarop het groeit en wanneer ik de munt pluk – aan het begin van of juist aan het eind van de bloeiperiode – proef ik verschillen in de smaak. Door de ingrediënten op een bepaald moment in het seizoen en op een bepaalde plek te plukken, vang ik echt de smaak van dat moment en die plek in mijn siropen. Dat vind ik bijzonder. Ik heb ook wel eens gehad dat de muntsiroop rood in plaats van groen kleurde! De geplukte munt had toen kennelijk andere mineralen uit de bodem of het water opgenomen. Zo’n verrassend rode siroop vind ik echt fantastisch. Om zo te zien hoe de natuur me steeds wat anders geeft!” 

Hotspot Rotterdam | Bloesembar | Maidie van den Bos

Want de (stads)natuur, dat is waar je je ingrediënten vandaan haalt. Kan je daar wat over vertellen? “Wat de Rotterdamse parken en bossen me geven, is de basis voor mijn siropen! Munt, vlierbloesem, magnolia, zuring… Mijn werk is daardoor heel erg seizoensgebonden. Als een bepaalde boom of plant bloeit, heb ik maar een korte periode om te plukken. Vooral in de zomermaanden ben ik daarom dagenlang aan het plukken. De dagen zijn dan natuurlijk ook langer, wat mij dan perfect uitkomt. Die balans vind ik ook zo mooi aan het plukken.” En in de winter? “Ook dan heeft de natuur me van alles te bieden. Ik weet voldoende groen blijvende bomen en planten te vinden. Ik maak bijvoorbeeld de siroop Fir & Friends van de spar en andere typische winterbomen. Opvallend genoeg is de smaak hiervan juist alles behalve winters! De spar geeft een haast citrusachtige smaak, waardoor dit een perfecte zomersmaak is.”

Hotspot Rotterdam | Bloesembar | Flowers & Sours

Is het je doel om ons meer gebruik van de natuur te laten maken en ons te stimuleren de Rotterdamse bloesem en kruiden in onze keuken te gebruiken? “Nee, juist niet. Ik wil mensen laten zien wat er allemaal voor moois om ze heen groeit, ook in een stad als Rotterdam. Maar het is zeker niet mijn bedoeling dat de Rotterdammers de stad kaal gaan plukken. Ik ben daarom ook gestopt met het organiseren van plukwandelingen door de stad. Ook al vertel ik mensen dat ze niet terug moeten komen om te plukken, je wekt natuurlijk toch hun interesse en dan willen ze het zelf ook proeven en uitproberen. Dat gaat ten koste van de natuur. De bloemen en vruchten zijn natuurlijk bestemd voor de bijen en andere insecten als voedsel en om de bomen en bloemen te bestuiven. Ik pluk daarom van bijvoorbeeld een magnoliaboom maar iets van 5% van de bloesem. Ik willen mijn ingrediënten op zo’n manier plukken dat dit een minimale impact heeft op de plant en de natuur. Ik ben erg zuinig op mijn pluklocaties. Ik wil juist gebruiken wat mijn omgeving me geeft, dus ik wil geen eigen muntakker of magnoliabos aanleggen.” 

Hotspot Rotterdam | Bloesembar | Maidie van den Bos

Dat belemmert dan vast ook een productie op grote schaal? “Ja, absoluut. Omdat ik veel bloesem, bladeren en kruiden nodig heb voor een fles siroop en dus zo afhankelijk ben van wat er toevallig om me heen groeit en bloeit, kan ik ook niet op grote schaal siropen produceren. De siropen van Bloesembar zijn daarom ook niet in de winkel te koop. Een fles zou ook niet voor de gemiddelde consument betaalbaar zijn. Er zitten zo ontzettend veel pluk- en produceeruren in. Maar dat vind ik eigenlijk wel mooi. Mijn siropen zijn bijzonder en er zit veel aandacht en liefde in, dus het mag van mij een exclusief product blijven.” Waar kunnen mensen de siropen van Bloesembar dan wel terugvinden? “In cocktails en alcoholvrije mocktails! Ik zie mezelf niet als pro-cocktailshaker, maar ik vind cocktails wel de perfecte toepassing van mijn siropen en maak met de Bloesembarsiropen de lekkerste cocktails. Met de unieke smaken van het parfum van de bloemen maak ik de meest bijzondere drankjes. De publieksfavoriet is en blijft mijn Wild Mojito. Ik maak deze met mijn muntsiroop in plaats van met crushed munt en suiker. De subtiele en zachte smaak van de siroop geeft de mojito een veel verfijndere smaak dan deze cocktail normaal heeft. Ik maak echt high-end cocktails. Ik sta hiermee op veel lokale en internationale events en bijvoorbeeld ook op de Frank010-borrel. Ook word ik uitgenodigd om voor bijzondere gelegenheden cocktails te bedenken en daar te schenken, zoals binnenkort bij Theater Rotterdam ter gelegenheid van de fusie van de drie Rotterdamse theatergezelschappen en theaters. Voor dat soort projecten kan ik al mijn creativiteit aanboren, heerlijk! In het bedenken van een cocktail, maar ook in het organiseren van alles – glaswerk, ijs, ingrediënten – zit heel veel werk. Zo stond ik vier dagen op culinair events in Hamburg en Berlijn, maar was ik een maand bezig met alle voorbereidingen.”

Hotspot Rotterdam | Bloesembar | Maidie van den Bos

Merk je dat je nog profijt hebt van je achtergrond als interieurarchitect? “Dat gebruik ik nu vooral voor de styling van mijn merk en mijn cocktails. Ik vind het belangrijk dat mijn cocktails er ook spannend en mooi uitzien. Ook ontwerp ik zelf de huisstijl van Bloesembar, zoals de etiketten voor mijn flessen en de viltjes van Bloesembar. Op de achterkant van de onderzetter staat het verhaal van Bloesembar, zodat mensen dit zelf kunnen lezen, ook als ik zelf druk ben met cocktails uitschenken en geen tijd heb om dit steeds opnieuw te vertellen. En natuurlijk gebruik ik mijn creatieve kant nog steeds erg veel. Voor het maken van nieuwe smaken, voor het experimenteren met bereidingstechnieken, voor het verzinnen van nieuwe cocktails…”

Hotspot Rotterdam | Bloesembar | Maidie van den Bos

Mislukt er ook wel eens wat? “Ja, dat gebeurt zeker. Maar ook dat zijn weer mooie uitdagingen! Zo was ik tijdens een drukke periode een pan siroop vergeten en was dit door de natuurlijke gist op de bloemen gaan fermenteren. De suiker werd omgezet in alcohol en er ontstond een alcoholische drank met prik, een soort champagne. Ik vond dit fascinerend en besloot dit nieuwe drankje verder te ontwikkelen. Ik heb het een aantal maanden laten gisten en daarna gebotteld, maar erg lekker vond ik het niet. Een deel heb ik toen toch bewaard en hierbij heb ik het jaar erna nieuwe bloesem gedaan om de gisting weer op gang te brengen. Nu had ik opeens wel een heerlijke nieuwe drank! Deze drank schenk ik nu als een soort champagne. Een deel heb ik weer bewaard als ‘moeder’, net als je doet bij een zuurdesembrood, en gebruik ik volgend jaar weer!”

Hotspot Rotterdam | Bloesembar | Flowers & Sours

Je bent ook een van de oprichtsters van het foodlab Flowers&Sours. Hoe is dit ontstaan? “Ik kwam medeoprichtster Sanne van Ferme Kolen tegen tijdens een event en we bleken dezelfde blik op onze labels en op de food sector te hebben. We raakten aan de praat en een paar dagen later hingen we aan de telefoon om te bespreken of we niet samen wat konden beginnen. We waren allebei met ons food bedrijfje op dat punt beland dat het niet meer lukte om alles thuis in een kleine keuken te doen, maar een grote, professionele keuken te duur was. We besloten onze krachten te bundelen en samen iets op te zetten. Dat werd het foodlab Flowers&Sours: de flowers verwijzen naar de bloemen in mijn siropen en de sours naar het fermenteerproces waar Sanne zich mee bezighoudt. Inmiddels bestaat onze coöperatie uit elf Rotterdamse foodlabels.” Wat is de gemeenschappelijke factor van alle leden? “Ieder lid houdt zich bezig met eten en duurzaamheid en maakt alles zelf met voornamelijk lokale producten. We bundelen onze expertise en producten door kennis, skills en netwerk te delen, samen workshops te organiseren, elkaars producten te gebruiken en gezamenlijk nieuwe concepten te ontwikkelen. Zo heb ik onder de vlag van Flowers & Sours ook catering opgezet, waarbij ik de producten van alle labels gebruikte. Ik richt me nu weer volledig op de Bloesembar en de cateringtak is door een ander lid opgepakt.”

Hotspot Rotterdam | Bloesembar | Maidie van den Bos

Wat heb je allemaal nog in petto met Bloesembar? “Ik wil graag dat mijn unieke siropen en high-end cocktails op waarde worden geschat. Het is niet zomaar een drankje en er zit veel werk, creativiteit en passie in. Ik word vaak uitgenodigd voor exclusieve evenementen in binnen- en buitenland en sta daar dan tussen de fijnproevers en de sterrenchefs. Zo stond ik voor een luchtvaartcateraar op een groot luchtvaartevenement in Parijs naast een Franse sterrenchef die eetbare bloemen in zijn gerechten verwerkte. We raakten in gesprek en terug in Nederland trok ik de stoute schoenen aan door hem te vragen of ik niet een tijd in zijn restaurant een soort stage kon lopen. Hij was direct enthousiast en onthaalde mij in zijn restaurant als familie!” Wat heb je toen in Frankrijk voor kennis opgedaan? “Ik heb daar onderzoek kunnen doen naar de Franse eet- en drinkcultuur en de natuur van de streek waar ik zat. Ik ontdekte hoe de Fransen een culinaire schat aan gerechten en wijnen hebben, maar dat ze die kwaliteit op het gebied van non-alcoholische dranken missen. Die Franse chef was geïnteresseerd in mijn bereidingswijze met de wilde natuur, ook om ook dat aspect aan zijn restaurant te kunnen toevoegen. Tijdens mijn verblijf daar kon ik me ook verdiepen in alles wat daar in de omgeving groeide en bloeide. Die ingrediënten heb ik verwerkt in bijzondere lokale fermentaties, waarmee ik de smaak van die plek heb kunnen vangen!” 

Hotspot Rotterdam | Bloesembar | Maidie van den Bos

Zijn er meer plekken die je in siropen hebt verwerkt? “Ja, dat heb ik nu een paar keer gedaan. Dat soort verdieping zoek ik graag op. Ik ben begonnen op Rotterdamse bodem, maar ontdek ook graag de cultuur en natuur van een land. Zo was ik op bezoek bij een vriendin in Mexico en raakte ik gefascineerd door de eet- en drinkcultuur en de voor mij minder bekende bloemen en bomen daar. Het contrast tussen de hitte van de steden en de waterschaarste onder de arme bevolking heb ik in twee unieke siropen verwerkt.” Dat klinkt bijzonder! Wat moeten we ons daarbij voorstellen? “In de siroop Fuego y Calor – vertaald: Vuur en Hitte – heb ik hibiscusbloemen en allerlei soorten pepers verwerkt. Het is echt een pittige smaak. In de andere siroop heb ik als symbool voor water cactus verwerkt.” We proeven de Fuego y Calor en snappen direct wat wordt bedoeld. De pittige en wat rokerige smaak van de pepers geven ons drankje een unieke smaak.“Bijzonder he! Als ik deze smaken nu proef, ben ik direct terug in Mexico. Dit soort onderzoek – naar de lokale cultuur en natuur – heb ik bijvoorbeeld ook tijdens een vakantie in Italië gedaan. Ik vind het een uitdaging om het verhaal van een land te vertalen naar een drankje en daarin wil ik me meer verdiepen. Ik ga in het voorjaar waarschijnlijk weer terug naar het sterrenrestaurant in Frankrijk en als ik voor mijn werk op buitenlandse events sta, duik ik ook daar graag de cultuur en natuur in om dat te onderzoeken. Die verhalen vertellen, dat spreekt me aan!”

Deel bericht
Geschreven door