RootsChef-kok Stephan Nijst weet niet beter: hij kookt al jaren met de seizoenen mee. Maar in Roots, het nieuwe restaurant van Hilton Rotterdam, gaat hij een stap verder. In Roots zullen de seizoenen in ieder detail van het restaurant aanwezig zijn. Het restaurant straalt in de zomer een totaal andere ambiance uit dan in de winter, alsof je steeds weer een nieuwe zaak binnenstapt. Dineren wordt sowieso een unieke beleving in dit restaurant, waar de smaakpapillen én alle andere zintuigen worden verwend.

Geheel in stijl vierde restaurant Roots afgelopen donderdag 30 juni de opening. De nieuwe naam van het restaurant werd verzonnen door Rotterdammers. Inwoners van onze stad werden in een wedstrijd opgeroepen om mee te denken over de naam van dit restaurant van Hilton Rotterdam. De winnaar – de persoon die de naam Roots bedacht – wordt door het Hilton in de watten gelegd met een volledig verzorgd diner in Roots en een overnachting in de presidentiële suite van het hotel. Uit vele inzendingen is de naam Roots gekozen, omdat in dit restaurant wordt gekookt met producten uit het seizoen, waarmee wordt terug gegaan naar de wortels van het koken. Daarnaast is de naam toepasselijk voor een restaurant in Rotterdam, waar meer dan 170 nationaliteiten wonen, en iedereen een beetje geworteld is in de stad.

Het nieuwe Hilton-restaurant Roots kookt met de seizoenen mee, maar dat is niet alles. De seizoenswisseling is tot in de finesses merkbaar in het restaurant. De belichting, de inrichting, de muziek, het tafelgerei en zelfs de kleding van de bediening is afgestemd op het jaargetijde van het moment. In de zomer zal de beleving dan ook totaal anders zijn dan in de herfst. Het maakt dineren bij Hilton een experience die al begint bij het moment van binnenkomst.

Uiteraard zijn het vooral de gerechten van chef-kok Stephan Nijst die de gast zullen verrassen. Denk aan een zomerse hutspot 2.0, van gekonfijte aardappel met gedroogde uitjes, een wortelcrème of een hachee van ui. Of forel in het groen: Hollandse gerookte forelfilets in een groene gelei met een crème van wasabi en een salade van groene appeltjes. De signature dish van het restaurant is een dry aged rib eye die ingepakt wordt in hooi en bananenblad, om vervolgens met klei omhuld te worden en in de oven wordt gegaard. Aan tafel wordt de klei stukgeslagen en wordt de rib eye ter plekke getrancheerd. De rib eye, afkomstig van Hollands weiderund, wordt door de chef-kok drie weken gerijpt in een speciale droogkast. Eten in Roots wordt een ware beleving. Voor wie het nog specialer mag is er de chef’s table, waarbij de gast als het ware ìn de keuken plaatsneemt en het kookproces van dichtbij kan volgen.

Chef-kok Stephan Nijst begon zijn carrière bij een restaurant in Frankrijk, waar hij zelf zijn rucola plukte en asperges stak. Een manier van werken die hij nog steeds zou willen handhaven, ware het niet dat hij daar tegenwoordig geen tijd en gelegenheid voor heeft: “Een eigen tuin is aan het Weena niet haalbaar. Daarom werken we met een aantal vaste leveranciers uit de regio. Vlees, kaas, brood, groente en zelfs bier en gin zijn hier allemaal te vinden.” De regionale producten worden wel aangevuld met producten die in Rotterdam en omstreken niet verkrijgbaar zijn, zoals asperges, lamsoor en vis, maar ook daarvoor kiest de chef zoveel mogelijk voor Nederlandse producten. “Nederland biedt de prachtigste producten, is daarin zelfs vooruitstrevend te noemen. Je hoeft echt niet ver te zoeken naar iets moois.”

Adres: Kruiskade 9

Website | Instagram | Facebook

Deel bericht
Geschreven door