Panzero’ Apulian StrEat Food

Hotspot Rotterdam | Panzero

Panzero’ Apulian StrEat Food. Wij wisten totaal niet wat we hierbij konden verwachten en jij waarschijnlijk ook niet. Daarom werd het de hoogste tijd dat we een kijkje gingen nemen bij deze spot aan de Botersloot.

Laten we eerst even wat uitleg geven over de naam en het concept. Zoals de naam al een beetje doet vermoeden, hebben we hier te maken met iets dat ontzettend aan populariteit wint: streetfood. Met Italiaans streetfood welteverstaan, en dat hadden we naast Sugo nog niet echt in Rotterdam! Apulian staat voor de afkomst van het product, de Italiaanse regio Apulië (Puglia), en Panzero is afkomstig van de panzerotti, één van de bekendste gerechten.

Hotspot Rotterdam | Panzero

Het begon allemaal in december 2014, toen mede-eigenaar Mimmo besloot zijn oude vriend Luigi (beide afkomstig uit Apulië, in de hak van de Italiaanse laars) te bellen met een zakelijk voorstel. Het idee was om samen in Nederland de Apuliaanse traditie nieuw leven in te blazen en mensen te laten zien dat er meer is dan alleen pizza en pasta. Tijdens hun eerste tijd in Nederland ontmoetten ze veel mensen, voor wie ze de eerdergenoemde panzerotti klaarmaakten. Omdat de reacties hierop zó goed waren, besloten ze enthousiast om een eerste locatie, met Apuliaanse streetfoodgerechten, in Rotterdam te openen. 

In mei vorig jaar vonden ze een passende locatie op de Botersloot en vanaf september verwelkomen ze al een groot aantal klanten in hun knusse zaakje. De hele ruimte ademt Apulië. Niet alleen komen de ingrediënten voor de gerechten daar vandaan, ook het interieur bestaat uit elementen die typisch zijn voor die streek: waaronder de felgekleurde stoelen, betegeling en stenen wanden. Ook staat bij het raam een grote vaas die van Luigi’s oma is geweest, en vroeger gebruikt werd voor het bewaren van wijn of olijfolie, en bestaat één muur uit een grote muurschildering waarin de regio terugkomt. En hoewel het hier gaat om streetfood, is er zowel binnen als buiten wat zitruimte waar gegeten kan worden.

Hotspot Rotterdam | Panzero Hotspot Rotterdam | Panzero

De keuken in Puglia wordt ook wel cucina povera genoemd, oftewel: arme keuken. Dit zegt gelukkig niks negatiefs, alleen dat de manier van koken hier simpel is, maar wel vol van smaak door het gebruik van enkel verse en lokale producten. In deze streek vind je een groot aantal heerlijke ingrediënten, waaronder verschillende Mediterrane kruiden en specerijen, olijven, olijfolie, tomaten, verse vis en mozzarella. Die natuurlijk ook allen gebruikt worden bij Panzero.

Zoals eerder gezegd, is de panzerotti het bekendste streetfood in Puglia. Omdat de panzerotti wordt gefrituurd, krijgt het een heerlijke krokante bite. De vulling kan bestaan uit een groot aantal verschillende ingrediënten. Zo proefden wij de Classico, met Italiaanse tomaten, mozzarella, basilicum en oregano, en de Stufato, met gekarameliseerde uien, zwarte olijven, kappertjes en cherry tomaten. Ik ben sowieso gek op Italiaans, maar dit was echt héér-lijk! Naast de panzerotti verkopen ze ook de pucce, een traditionele bol gevuld met een grote variëteit aan verse ingrediënten, antipasti en diverse salades.

Hotspot Rotterdam | Panzero

Je kan natuurlijk nog niet naar huis gaan, voor je ook een typisch Zuid-Italiaans drankje hebt gedronken. Wij bestelden daarom een glaasje Chinotto (een cola-achtig drankje), een kopje normale espresso én een espresso leccese (de gekoelde versie met amandelsiroop). Aan de Chinotto moesten we wel even wennen, maar is zeker het proberen waard!

Hotspot Rotterdam | Panzero

Zin in een Italiaanse maaltijd, maar wil je wel een iets anders dan een pizza of pastagerecht? Dan kunnen we maar één ding zeggen: op naar Panzero!

Adres: Botersloot 50A
Openingstijden: Maandag – vrijdag 10.00 – 21.30 uur | zaterdag 10.00 – 22.00 uur | zondag 12.00 – 19.30 uur

Website | Instagram | Facebook

Deel bericht
Geschreven door