Hotspot REBELZ aan de Rotte Rotterdam

Wanneer ik het over REBELZ aan de Rotte heb, hebben de meeste mensen nog geen idee waar ik het over heb. Jij wel? Nee? Dan denk je waarschijnlijk al helemaal niet aan een restaurant. Maar dat is het toch, en wat voor één.

Dit unieke restaurant in Rotterdam Noord bevindt zich op de plek waar voorheen Kitsch & Kunst zit. Een beetje verscholen, maar wel op een prachtige plek aan de Rotte. Initiatiefnemers Karin Nijman en Klaasjan Krook hebben een hele bijzondere missie: het doel van REBELZ is namelijk om ex-gedetineerde vrouwen een betere toekomst te bieden door hen werkplekken aan te bieden. Door hen op te leiden als kokkin of gastvrouw, zullen hun kansen op de arbeidsmarkt sterk verbeteren.

Karin had via haar werk bij Stichting Back on Trek al veel ex-gedetineerde vrouwen aan een baan geholpen en droomde ervan iets extra’s te kunnen doen voor deze groep om verder te komen in het leven. De droom van Klaasjan sloot hier precies op aan: hij wilde graag een organisatie te leiden die maatschappelijke verantwoordelijkheid als onderdeel van het businessmodel zou hebben. En zo werd REBELZ, het instituut voor betering, in februari van dit jaar geboren.

Hotspot REBELZ aan de Rotte Rotterdam

Bij binnenkomst in het restaurant, krijg je een dossier aangereikt. Hierin vind je niet alleen het menu (waarover later meer), maar ook wat extra informatie over het concept. Ze willen namelijk graag dat iedereen die REBELZ bezoekt zich beseft dat we allemaal in ons leven gelukkige en minder gelukkige keuzes maken. Er is dus ook niet voor niets gekozen voor de naam REBELZ. Zelf omschrijven ze een rebel graag als ‘iemand die het de moeite waard vindt om te vechten voor een beter bestaan’. En al deze vechtersbazen krijgen daarom op deze plek een verdiende tweede kans.

Hotspot REBELZ aan de Rotte Rotterdam

Ook het interieur van REBELZ is opvallend te noemen. Kunstenaars Arno Coenen en Iris Roskam (van de Markthals Hoorn des Overvloeds) hebben de missie precies gevat in de inrichting en vertellen daarmee een heel verhaal. De vloer is er één zoals je normaal in de gymzaal vindt, wat overeenkomst met het institutionele. De witte vlekken die je over de grond en wanden heen te vinden zijn (en ook terugkomen in de lampen), staan volgens Krook voor de witte vlekken in ieders leven, de groene, oranje en rode pijlen symboliseren de keuzes die men maakt: zowel goede (groene) als slechte (rode) keuzes, en alles daar tussenin (oranje). Het is daarom niet gek dat de groene pijlen overheersen bij REBELZ. De grote ramen langs de gehele zijde van het pand zorgen ervoor dat het geheel fris oogt, want er is veel binnenvallend daglicht. En dankzij deze ramen heb je ook vanuit de hele zaak een bijzonder fijn uitzicht over de Rotte.

Hotspot REBELZ aan de Rotte Rotterdam

En natuurlijk moeten we je ook wat vertellen over het menu, want wat hebben we gesmuld. De Syrische Maher al Sabbagh zorgt dat de keuken op volle toeren draait en maakt de lekkerste Mediterrane gerechten – met een verrassende Levantijnse invloed – voor je klaar. Levant betekent letterlijk – zoals wij begrepen uit het dossier – het land waar de zon opkomt, het morgenland En ook dat past precies in het concept: kijk naar de dag van morgen in plaats van de dag van gisteren.

Hotspot REBELZ aan de Rotte Rotterdam

Wij kregen van alles een beetje voorgeschoteld, dus hebben veel kunnen proeven (zoals de foto’s overduidelijk laten zien). Maar op het menu vind je onder andere heerlijke salades en sandwiches (hello kippendij met baba ganoush!), falafel met hummus, groentestoof, gegrilde maiskip en verschillende – lekkere – desserts! En niet te vergeten: de wijnkeuze is reuze!

Hotspot REBELZ aan de Rotte Rotterdam

Een bijzonder restaurant, met een evenzo bijzondere missie. Voor iedereen daarom zeker de moeite waard om eens te bezoeken. We beloven, net als REBELZ, dat je naar huis gaat met de wetenschap een belangrijke bijdrage te hebben geleverd aan de toekomst van mensen voor wie een mooie toekomst niet meer vanzelfsprekend was.

Adres: Bergse Rechter Rottekade 1
Openingstijden: dinsdag: 18.00 – 22.00 uur | woensdag t/m zondag: 11.30 – 22.00 uur

Website | Instagram | Facebook | Twitter

Deel bericht
Geschreven door