Hotspot Rotterdam | Tosca

We eten wel vaker lekker, maar dit was van een andere culinaire klasse. Ietwat onverwacht op de 1e Pijnackerstraat, een zijstraat van de Zwart Jan, prijkt op de hoek een schattig maar zeer kwalitatief zaakje; Tosca.

Akko opende de zaak wat eerder voor ons, want het daglicht is snel weg in deze maanden. Rond een uurtje of vier stapten we binnen in het pand dat anderen wellicht nog als Branco kennen. Nu staat er al sinds de zomer van 2014 Tosca op de ramen. De naam doet een Italiaanse keuken vermoeden, toch mikt kok Michael van der Kroft op een breder Mediterraans (en zelfs Nederlands) aanbod.

Hotspot Rotterdam | Tosca

En hoewel de Italiaanse kaart aan de muur hangt, is ook het interieur niet specifiek gericht op dit land. Voordat we gaan zitten, schieten we snel wat foto’s nu het buiten nog licht is. We zien de schoolstoelen en cactussen die we herkennen we uit meerdere leuke zaken, maar Tosca weet daar gelukkig wel een eigen en warm gevoel aan mee te geven. Doordat de zaak binnen onderverdeeld is in ‘onder’ en ‘boven’, krijgt de ruimte een knusse uitstraling waardoor het snel gezellig is. Wij gaan beneden aan het raam zitten.

Hotspot Rotterdam | Tosca Hotspot Rotterdam | Tosca

We kozen ervoor niet zelf in de kaart te gaan zoeken, maar ons geheel te laten verrassen inclusief bijpassend wijnarrangement. Klinkt al goed, toch? Dat was het ook. We kregen zo’n 7 gangen waarvan ik vaak niet eens wist dat de smaken bestonden. Dat kan iets over mij zeggen, maar ik ben ervan overtuigd dat dit serious business was. Zo had ik nog nooit van zwarte wortel gehoord, en ook niet dat je een bord kan vullen met álleen die groente en toch verschillende smaken kan ervaren. En dat wijnarrangement was ook geen verkeerde beslissing met een vinoloog aan het roer.  

 Hotspot Rotterdam | Tosca Hotspot Rotterdam | Tosca

Akko hoort vanzelfsprekend vaker dat zijn kok aardig kan kokkerellen, maar ik heb nog nooit zo vaak bevestigd dat het écht heel lekker was. Het is dan ook erg knap dat je iemand die niet van vis houdt, kan laten hunkeren naar meer vis. Ook krijgen ze het bij Tosca voor elkaar om mij uit te laten kijken naar zwammen en dergelijke. Bekijk de kaart altijd even online, want deze passen ze meerdere malen per week aan! Na een bezoek aan Tosca weet ik het zeker; niets is vies, als het maar goed bereid wordt. Behalve gorgonzola, dat is smerig. Maar dat kregen we dan ook niet gelukkig. 

 Hotspot Rotterdam | Tosca Hotspot Rotterdam | Tosca

Maar goed, Tosca is meer dan een goede keuken. Het is een plek waar je persoonlijk wordt behandeld, je rustig en gezellig kunt zitten en tegelijkertijd even op vakantie bent. De ligging is ook fijn, in Het Oude Noorden. Het voelt er vaak nog dorps aan en verrast een buitenstaander regelmatig door de variatie in culturen en soorten zaakjes. Deze buurt verdient meer aandacht, maar is wellicht ook juist zo mooi omdat het nog niet door iedereen ‘ontdekt’ is.    

Hotspot Rotterdam | Tosca

Ik ga er zeker weer eens heen, maar dan wil ik ook het riante terras beleven. Dus laten we hopen dat het voorjaar niet te lang op zich laat wachten. Voor als je er nog nooit geweest bent; zet deze bovenaan je lijstje als je verrassend goed wil eten (en je indruk wil maken op je date). 

Adres: 1e Pijnackerstraat 120b
Openingstijden: Donderdag t/m zondag: 16.00 tot 22.00 uur

Website | Instagram | Facebook

Deel bericht
Geschreven door