Van 't Spit eten

Nu restaurant Van ’t Spit eindelijk ook in Rotterdam geopend is, kan wat ons betreft de strijd om de lekkerste kip van de stad pas écht beginnen. Van Amsterdamse komaf, en daar al jaren befaamd om zijn, juist: kippetjes van het spit. Wij bereidden ons voor op vieze handen, een vette mond en resten kip in ons haar en vlogen naar deze kakelnieuwe hotspot om een avondje ongegeneerd te kluiven.

Van 't Spit terras

Het kiprestaurant heeft zich gevestigd in het pand waar ooit café Het Boerengat zat. Aan de Oostzeedijk, om precies te zijn. Met een heerlijk terras op de hoek van de straat. Van de vroegere ‘bruine-kroeg’-uitstraling is helemaal niets meer te zien. Er is plaats gemaakt voor ruige lampen, een rauwe bakstenen muur en een stoere houten vloer. Geheel in de ‘Van ’t Spit-stijl’, zoals je die ook in Amsterdam ziet. Natuurlijk niet te missen is de roestvrijstalen houtskoolgrill. This is where the magic happens. Maar laten we eerlijk zijn; we zijn hier niet gekomen om het interieur te bewonderen. Onze aandacht gaat vooral uit naar de roterende kippetjes. Die zien er echt belachelijk lekker uit.

Van 't Spit binnen

Blijkbaar waren we niet de enige die dit hadden opgemerkt. Vroeg op de avond zaten er al aardig wat mensen op het terras. Binnen werden kippetjes behendig aan en van het spit geregen en geportioneerd. Tobias, eigenaar van de Rotterdamse vestiging was druk in de weer om de klanten van het nodige te voorzien. Als voormalig manager van Van ’t Spit op De Clerqstraat in Amsterdam weet hij als geen ander hoe een sappig kippetje bereid moet worden. Het geheim prijsgeven doet hij niet. Wat hij wel kan verklappen is dat er alleen ‘Van ’t Spit’ kippen geserveerd worden. Deze speciaal geselecteerde kippen worden op een diervriendelijke manier grootgebracht in Brabant. Ze groeien op in ruime en lichte stallen en worden iedere dag voorzien van vers water en plantaardige granen. Ook krijgen ze absoluut geen antibiotica en groeiverbeteraars toegediend. Een beter kippenleven kunnen we ons bijna niet voorstellen.

Van 't Spit Grill

We installeerden ons op één van de picknickbanken op het terras en concentreerden ons op het menu. Deze is lekker compact. Fijn, een keertje eten zonder keuzestress. Je kunt kiezen uit kip, kip en.. kip! Keuze in bijgerechten is er wel. Is je keuze gevallen op biologische friet en zelfgemaakte appelmoes, dan til je het favoriete ‘kindermenu’ van velen naar een hoger niveau. Of eet er knapperig brood, een frisse groene salade, coleslaw of een gegrilde maïskolf bij. Voor degene die nog meer keuzes willen maken; zij kunnen losgaan op de drankkaart. Naast verschillende soorten bier en wijn, schenkt Van ’t Spit ook diverse cocktails, gin tonics, likeurtjes en ander sterk spul. Omdat wij graag alles van de kaart willen proeven, kregen we van alle bijgerechten aangepaste porties geserveerd. Verder op tafel: sausjes! Piri-piri (pas op: heet!), barbecue, truffelmayonaise, rode uienchutney en ketchup. Op de laatste na zijn de sauzen allemaal huisgemaakt. De tafel ziet er met al die schaaltjes, potjes en flesjes super gezellig uit! Maar waar het eigenlijk allemaal om draait: de smaak. En natuurlijk vooral die van de kip. Deze was minstens zo lekker als dat ‘ie er uitzag. Voorzien van een krokant velletje, sappig vlees en de juiste kruiden. Zelden aten wij zo’n lekker kippetje. Sommige delen vielen vrijwel vanzelf van het bot af. Nee, malser dan dat wordt het inderdaad niet. De bijgerechten en de sausjes vielen trouwens ook goed in de smaak. Ruimte over voor een toetje (cheesecake of apple pie) hadden we hierdoor helaas niet. Maar gezien de kwaliteit van de rest van het eten, zullen ook deze zeker het bestellen waard zijn.

Van 't Spit kip

Nog één ding: laat je vooral niet tegenhouden door het ‘kluifgedeelte’. Mocht je hier een gruwelijke hekel aan hebben; een stevig mes en vork zijn ook gewoon aanwezig. En mochten er onverhoopt toch kipresten achterblijven op ongewenste plaatsen, op tafel liggen theedoeken waardoor je er in no time weer kiplekker uitziet.

Adres: Oostzeedijk 272
Openingstijden: maandag t/m zondag: 17:00 – 01:00 uur

Website | Instagram | Facebook |

 

Deel bericht
Geschreven door