Hotspot Rotterdam | Vicini

Voor wie wel eens in Italië is geweest weet dat je eten daar samen doet. Families, vrienden, kennissen en zakenrelaties ontmoeten elkaar aan de eettafel met lekkere gerechten en een goede fles wijn. Bij Vicini vind je dat stukje van Italië, maar dan in Rotterdam.

Letterlijk vertaald betekent Vicini ‘buurman’ en spreek je het uit als ‘vujienie’ (met een Italiaans accent bij voorkeur). En een goede buur zijn wordt hier dan ook heel serieus genomen. In de ruimtes onder het restaurant kunnen jonge kinderen uit de buurt balletles volgen, terwijl de ouders boven met een cappuccino of espresso bijkletsen. Vicini sponsort ook de plaatselijke basisscholen en speelt op veel andere manieren een actieve rol in de gemeenschap. Misschien dat hier daarom al-tijd gasten binnen zitten.

Hotspot Rotterdam | Vicini

En het eten dan? Typisch Italiaans: antipasti, pasta’s, risotto, pizza’s en nog veel meer knappe gerechten. Wij aten er heerlijke antipasti, bruschetta met paddenstoelen en Parmezaanse kaas, knapperig vers brood met eigen(!) olijfolie, prosciutto met mozzarella, rode bieten met geitenkaas en een super lekkere, ook erg knapperige pizza met zongedroogde tomaten, sappige scampi’s en rucola. Goed om te weten is dat je hier niet lang hetzelfde eet, omdat de menukaart met de seizoenen mee verandert en alles hier vers wordt gemaakt. En net als een echte osteria (Italiaanse eetgelegenheid) zijn de prijzen zacht. Iets dat het een stuk makkelijker maakt om even een hapje buiten de deur te eten.

Hotspot Rotterdam | Vicini

Hotspot Rotterdam | Vicini

Vicini is zo’n plek waar je maar om je heen blijft kijken. Net als veel andere mooie zaken in Rotterdam is Remco Witberg verantwoordelijk voor het uiterlijk. Overal gebeurt wat. Zo heb je op de ene muur allemaal grappige ingelijste plaatjes. Veel beelden van de heilige Maria en een groot Jezusbeeld maken het geheel een tikkie kitsch. En de houten tafels en stoelen zorgen voor een warm geheel. De grote blikvanger is de gigantische ‘kandelaar’ van gekleurde vissen in het midden van de zaak, gemaakt door een Rotterdamse kunstenaar.

Hotspot Rotterdam | Vicini

Tja, ‘gezelligheid’ kan je niet vertalen naar een andere taal. Toch is het moeilijk een ander, meer compleet woord te vinden voor een bezoek aan Vicini. Het is warm en kleurrijk, met een goede Italiaanse kaart en het is zit er altijd vol met gasten, families, stellen, zakelijke relaties of gewoon mensen die even rustig de krant of een tijdschrift willen lezen. En nog bijzonderder is de buurtfunctie die Vicini hier vervuld. Het is écht alsof je even bij je buurman op bezoek gaat.

Adres: Kortekade 63A
Openingstijden: maandag – vrijdag: 08.30 tot 23.30 uur | zaterdag + zondag: 09.30 tot 23.30 uur

Website | Instagram | Facebook

Deel bericht
Geschreven door