Vislokaal KAAP

De Delistraat met bijbehorend Deliplein. Wie niet beter weet denkt waarschijnlijk dat deze twee namen zijn afgeleid van het woord ‘delicatessen’. Geen gekke gedachte, gezien de grote dichtheid aan culinaire (aan)gelegenheden op dit stukje Katendrecht. De herkomst schijn je te kunnen vinden in een Indonesische staat, maar het fijne weten wij er ook niet van. Wij hadden immers besloten om ons volledig te concentreren op nummer 48 in de straat: Vislokaal KAAP.

Goede zet, zo bleek toen we op een vrijdagavond rond openingstijd het Vislokaal binnentraden en werden verwelkomd door twee schatten van personeel. Mijn hart werd direct gekaapt door het tikkeltje slordige, maar uiterst charmante interieur. Het oude schoolmeubilair, de kleurrijke muren en de antieke accenten vormen een stijl die we niet in een typisch industrieel-, klassiek- of landelijk interieurhokje kunnen plaatsen. In de wandvullende open kast staan objecten uitgestald die een schakel vormen met de roots van het visrestaurant: plateau a huitres, aardewerken schenkkannen en schilderijtjes.

Vislokaal KAAP 
We kiezen voor een tafeltje aan het raam en worden meteen geconfronteerd met het eerste grote pluspunt: op tafel verschijnt een kan met kraanwater, dat wij eigenlijk veel liever ‘Rotterdams blauw’ noemen. Het menu, wat niet meer is dan een simpel geprint A4’tje, ligt al klaar op tafel. Kaap serveert – niet geheel verrassend – voornamelijk vis- schaal- en schelpdiergerechten, maar er staat ook standaard een vegetarisch gerecht op de kaart. Overige suggesties, zoals de ‘Vis van de dag’ en een bijzondere cocktail staan geschreven op het krijtbord dat boven de open keuken hangt. We kunnen het Vislokaal prijzen om het gebruik van lokale, gezonde en biologische producten. De vis op je bord is volgens een duurzame methode gevangen en is waar mogelijk wild; biologische zalm is de enige kweekvis waaraan toegang tot het restaurant is verleend.

KAAP 
Onze tafel werd getransformeerd tot een zilt paradijs voor fijnproevers. Met daar omheen zelfgebakken Franse frietjes, Turks brood, zuurdesembrood, roomboter met grof zeezout en diverse sausjes. Als groot liefhebber van een kraakvers plateau fruits de mer hoef ik niet te vertellen wie heeft gesmikkeld van een grote hoeveelheid oesters, krabscharen, alikruiken, scheermessen, kokkels en boulots. (Die laatste werden door de bediening liefkozend zeeslakken genoemd.) Mijn tafelgenoot genoot van de krabscharen met citroenmayonaise en een zeer verrassend gerechtje met Hollandse calamaris, puree van knolselderij en warme mandarijn. Nog een pluspunt: de halve kreeft is in tegenstelling tot in de meeste restaurants een keertje niet volledig bewerkt voordat ‘ie op het plateau terechtkwam. Toegegeven; de grijsgroene smurrie voor in het lijf ziet er niet lekker uit, maar smaakt heerlijk. 

Vislokaal KAAP 
Net wanneer we ons beginnen af te vragen wie er toch achter deze fijne plek zit, komt eigenaresse Emmy binnengewandeld. Enthousiast begint ze te vertellen. Over Vislokaal KAAP, de andere restaurants die afstammen van haar en haar man (Ron Baris), haar liefde voor Normandië en haar kijk op voeding. Ten eerste kunnen we urenlang naar haar verhalen luisteren, ten tweede kunnen we concluderen dat de familie pionier is geweest op het gebied van macrobiotisch, eerlijk en duurzaam eten: ze eten al meer dan dertig jaar op die manier en laten dit doorschemeren in al hun restaurants.

KAAP
Goed verzadigd door de vele proteïnen verlaten wij het restaurant dat we vanaf vandaag als een van onze favorieten mogen bestempelen. Het DNA van Vislokaal KAAP is vergelijkbaar met dat van Rotterdam: rauw, ruig en ongepolijst. En man, man, man: wat houden we daarvan.

Adres: Delistraat 48  
Openingstijden: Woensdag t/m zaterdag vanaf 17:30 | Zondag vanaf 14:00.

Website | Instagram | Facebook

Deel bericht
Geschreven door