Hotspot Rotterdam | Vlaamsch Broodhuys

Bij het Vlaamsch Broodhuys draait het om twee dingen; mensen laten genieten en het bakken van brood zoals brood bedoeld is. Dat klinkt goed, wij willen er alles over weten. En alles proeven natuurlijk. Kom maar op met dat échte brood!

Het Vlaamsch Broodhuys heeft in Rotterdam twee Baker’s Cafés en daarnaast nog een aantal verkooppunten, zoals bij Urban Bakery en Westerkaatje. De Baker’s Cafés bevinden zich op de Nieuwe Binnenweg en op de Meent. Wij brachten een bezoekje aan die laatste en werden verwend met een heerlijke high tea. Maar, straks meer over het eten, want eerst duiken we eventjes in de geschiedenis van deze bakkerij met Vlaamse roots.

Hotspot Rotterdam | Vlaamsch BroodhuysHotspot Rotterdam | Vlaamsch Broodhuys
Eigenaar Dimitri Roels kwam als twaalfjarig jongetje voor het eerst in aanraking met het bakkersvak en was direct verkocht. Hij was gefascineerd door het feit dat je met alleen water, meel en zout zoiets lekkers kon maken. Een paar jaar later volgde hij een bakkersopleiding en in het weekend hielp hij mee in een bakkerij in het Vlaamse Westkapelle, waar hij vele pistoletjes de vloeroven in schepte.  De basis voor een succesvolle toekomst in de bakkerswereld was gelegd.

Na de bakkersopleiding volgde Dimitri de hotelschool en belandde vervolgens in de keukens van sterrenrestaurants in Nederland, Brussel en Parijs. In Frankrijk herontdekte hij zijn liefde voor brood, want zulk lekker brood als hij daar at had hij nog niet eerder geproefd. Langzaamaan ontstond de droom om een eigen bakkerij te openen. Dimitri maakte kennis met zuurdesembrood en vond een Franse molenaar die hem kon voorzien van één van de belangrijkste grondstoffen die hij nodig had voor zijn brood: meel van Camprémy.

Hotspot Rotterdam | Vlaamsch BroodhuysHotspot Rotterdam | Vlaamsch Broodhuys

Eenmaal terug in Nederland experimenteerde Dimitri negen maanden lang met water, meel en zout, op zoek naar de perfecte verhoudingen voor zijn eigen recept. In 1996 was het dan zover: Het Vlaamsch Broodhuys opende de deuren. De zorgvuldig gekozen naam verwijst naar de Belgische roots van de bakker, die een Belgische vader en een Nederlandse moeder heeft.

Hoewel het allemaal is begonnen met die heerlijk geurende, zware desembroden met opengebarsten korst, is er bij het Vlaamsch Broodhuys inmiddels veel meer te vinden. Ook taartjes, toetjes, cakes en koekjes zijn volop verkrijgbaar. Net als andere lekkere broodjes zoals chocolade- en koffiebroodjes, carré confiture en appelflappen. Daarnaast heeft Dimitri nog een aantal andere producten tot zijn favorieten toegevoegd. Deze producten, zoals jam, hazelnoot- en chocoladepasta, muesli, olijfolie en mosterd worden in de winkels verkocht onder de toepasselijke productlijn ‘Dimitri’s Favorieten’ en krijg je ook geserveerd wanneer je in een van de Baker’s Cafés een boterham bestelt. 

Hotspot Rotterdam | Vlaamsch BroodhuysHotspot Rotterdam | Vlaamsch Broodhuys
In de Baker’s Cafés kun je terecht voor ontbijt, lunch en high tea. Wij mochten aanschuiven voor de high tea en kregen behalve een theepot en een plankje met verschillende theetjes van het Franse merk Betjeman & Barton een combinatie van zoete en hartige hapjes voorgeschoteld. We begonnen deze verwennerij met twee huisgemaakte seizoensoepjes, gevolgd door een mandje desembrood met daarbij een plank met een uitgebreide selectie van hartig broodbeleg, bestaande uit Goudse boerenkaas met mosterd en zure augurkjes, tomaat met buffelmozzarella, avocado met limoen, zwarte peper en fetakruimels, geitenkaas met honing en pijnboompitjes en een bladsalade met kefirdressing. 

Hotspot Rotterdam | Vlaamsch BroodhuysHotspot Rotterdam | Vlaamsch Broodhuys
Na al dit lekker te hebben verorberd dachten we dat de high tea erop zat, maar niets is minder waar, want er volgde nog een bordje met zoete lekkernijen zoals kleine stukjes van een notentaartje, citroen-crème-, rood fruit- en chocoladetaartje. Ben je een zoetekauw en wil je het liefst alleen maar zoetigheden bij je high tea? Het kan! Reserveer dan de Afternoon Tea en krijg dit en meer lekkers (zoals muffins en brownies) om te delen met je tafelgenoten. 

Hotspot Rotterdam | Vlaamsch Broodhuys
Bij het Baker’s Café aan de Meent zie je direct bij binnenkomst het afhaalgedeelte waar je de verse broden en taartjes kunt kopen om mee naar huis te nemen. Daarachter, netjes verscholen achter de kasten met broodbeleg en andere producten vind je het eetgedeelte. Je kunt plaatsnemen aan de lange tafel om onder het genot van een broodje en een kopje koffie een krantje te lezen of om een beetje te werken. Daarnaast zijn er nog best veel tweepersoonstafeltjes in het bakkerscafé, maar het is – zeker rond lunchtijd en in het weekend – vaak erg druk bij het Vlaamsch Broodhuys, dus komt lekker op tijd als je zeker wilt zijn van een goed plekje. Gelukkig heeft het Baker’s Café ook buiten op het terras nog voldoende plek, want wat is er nou fijner dan je ontbijtje opeten in het ochtendzonnetje. 

Hotspot Rotterdam | Vlaamsch Broodhuys

Zoals je hebt kunnen lezen is het Vlaamsch Broodhuys van alle markten thuis. Of je nu kakelvers brood wilt voor een heerlijk ontbijtje op bed of juist even lekker buiten de deur wilt genieten van een goede lunch. De high tea kunnen wij zeker aanraden en ook de verschillende soorten broodbeleg willen we allemaal nog eens proberen, dus dat betekent dat we hier zeker nog een terug zullen komen!

Adres: Meent 8a
Openingstijden: Maandag – vrijdag: 08.30 – 18.00 uur | zaterdag: 08.00 – 18.00 uur | zondag: 09.30 – 18.00 uur

Website | Instagram | Facebook

Deel bericht
Geschreven door